Hem Underhållning Skådespelarna väcker liv i Lidköpings historia – då hålls stadsvandringarna

Skådespelarna väcker liv i Lidköpings historia – då hålls stadsvandringarna

förbi admin
0 kommentar

Det blev ett actionfyllt inslag under stadsvandringen, på 1600-talet var det många kvinnor som blev anklagade för häxkonst – även i Lidköping.

Foto: Thomas Kühnel

Tyska porslinsarbetare, bageribyggare och påstådd häxkonst.

Följ med på en historisk och dramatiserad stadsvandring i Lidköping.

De dramatiserade stadsvandringarna har varit både ett återkommande och uppskattat inslag i Lidköpings sommarkalender.

Via kommunens feriejobb, har gymnasieungdomar blivit till historiska personer från Lidköping, tillsammans med Esplanadteaterns hjälp.

Under vecka 27 och 28, är det tre vandringar – varje vardag. För den som är nyfiken går det att höra om Knut Sundbeck, ingenjören som namngav ett berg på Sydpolen, den tyska porslinsarbetaren Helga Thorstensson, och mycket, mycket mer.

– Totalt är det tio skådespelare som är med och väcker Lidköpings historia till liv.

Orden kommer från Alma Sjömark. Hon är regissören bakom årets stadsvandring, och började själv som skådespelare när hon gick på gymnasiet. Årets vandring innehåller en del välkända profiler, men även ett gäng lite mer okända ansikten.

– Jag har försökt att förtydliga en poäng under årets vandring. Det är väldigt många patriarker som brukar nämnas när man talar om Lidköpings historia, men jag vill visa att staden inte bara är byggd på enbart dem, säger hon.

NLT gästade under måndagens, och säsongens, allra första vandring. Närmare 20-talet nyfikna historievetare, gamla som unga, hängde på i julisolen.

– Det är kul att vi har så många besökare redan första tillfället. Jag tror att vi kommer få en riktigt lyckad sommar, säger Alma Sjömark.

Helga Thorstensson stannade till för en kort pratstund innan hon fortsatte mot porslinsfabriken.

Foto: Thomas Kühnel

Alma Sjömark, guide och regissör, fick en pratstund med självaste Knut Sundbeck!

Foto: Thomas Kühnel

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar