Hem Underhållning Skarsgård och Hawke i räddningskampanj för biografen Skandia

Skarsgård och Hawke i räddningskampanj för biografen Skandia

förbi admin
0 kommentar

För hundra år sedan rullade biografpärlan Skandia ut den röda mattan för allra första gången. En nyklassicistisk dröm som ritats av arkitektstjärnan Gunnar Asplund som även ligger bakom klenoder som Stockholms stadsbibliotek och Skogskyrkogården. Lagom till det stolta firandet meddelade biografkedjan Filmstaden att den legendariska paradbiografen läggs ner vid årsskiftet.

Nu startar Stockholms filmfestival en så kallad crowfundingkampanj för att rädda den svenska biografpärlan och uppmanar alla att hjälpa till. Kampanjen har redan fått stöd av bland andra Stellan Skarsgård och Hollywoodfamiljen Hawke – pappa Ethan och dottern Maya Hawke har just varit i Stockholm för att presentera deras gemensamma passionsprojekt ”Wildcat”, biografin om författaren Flannery O’Connor. När Ethan Hawke tog emot Stockholm Achievement Award 2023 passade han på att slå ett slag för Skandia.

– Rädda denna biograf! Detta är en vacker salong! sa Hollywoodstjärnan som bland annat spelat i ”Döda poeters sällskap” och ”Bara en dag”-trilogin till ”Boyhood”.

Foto: Joar Vestergren

I uppropet för att rädda Skandia skriver festivalen bland annat att man vill verka för att hålla Skandia öppen som ”en självklar mötesplats för stadens filmälskare”. Festivalen, som visat film på Skandia i tjugo år, räknar också upp internationella gäster som fått ta emot pris och visat sina filmer i den anrika salongen, däribland Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Uma Thurman, David Lynch, Willem Dafoe, Wong Kar-wai, Susan Sarandon och Lauren Bacall.

”Vi är oerhört stolta över att låta publiken få möta filmvärldens största ikoner här på scenen där stumfilmsorkestern en gång spelade – och bidra till att hålla denna magnifika Stockholmspärla vid liv”, skriver festivalen.

Jacob Lundström: Kan du rädda Skandia från biografdöden, Gunilla von Platen?

”Wildcat” är deras pappa-dotter-projekt: ”Som förälder var det otroligt smickrande”

Du kanske också gillar