Hem Underhållning Sommarskuggan: Hemlighetsmakeriet bakom kulisserna

Sommarskuggan: Hemlighetsmakeriet bakom kulisserna

förbi admin
0 kommentar

Det var 2016 som Sommarskuggan gjorde entré i barnprogrammet ”Sommarlov” på SVT. Tittarna skulle lista ut vem som gömde sig bakom dräkten och figuren och mysteriet kring den blev genast väldigt populär. Året efter fick Sommarskuggan ett eget program som sändes i ett antal veckor innan ”Sommarlov”. 

Det egna programmet ”Sommarskuggan” har fortsatt sedan dess och årets program sändes tidigare i sommar. Sommarskuggan har även fått en hel värld skapad runt sig där även Vinterskuggan, Lavaskuggan och Guldskuggan finns.

Årets ”Sommarlov” hade premiär den 13 juni och sänds varje dag fram till den 19 augusti. Programmet är inte live utan spelas in några dagar i förväg. Inspelningarna med publik filmas mellan den 16 juni och 11 augusti.

Sommarskuggan medverkar vid inspelningarna varje dag medan programledarna Malin Olsson, Alexander Hermansson, Ida On och Dante Zia turas om att leda programmet, och därmed får lite ledigt. Det är alltså ett minst sagt hektiskt schema för Sommarskuggan som inte får något sommarlov själv.

När Expressen frågar SVT om det är samma person bakom dräkten hela tiden som senare avslöjas som Sommarskuggan, ges inget riktigt svar.

”Sommarskuggan är en magisk dräkt och när man tar på den kan allt hända och man får magiska krafter. I fantasin är allt möjligt”, skriver Anna-Maria Nildén, projektledare för ”Sommarskuggan” i ett mejlsvar.

SVT är även hemlighetsfulla när det gäller om personen bakom dräkten är en av de som sökte jobbet via SVT:s annons. I år var första gången som folk kunde söka jobbet som årets Sommarskugga. 

Nästan hundra ansökningar

Tidigare år har produktionen valt ut en passande person, berättar Anna-Maria Nildén.

”Jag kan säga så mycket som att nästan hundra ansökningar kom in och bland kandidaterna fanns allt från förskolepedagoger, trollkarlar, programledare till youtubers, artister och idrottsstjärnor med mera”, skriver Anna-Maria Nildén.

En del av årets mysterium kretsar kring ansökningsvideorna som visas både i ”Sommarskuggan” och i ”Sommarlov”. Genom videorna blir en rad personer misstänkta och det är upp till Sveriges barn att knäcka gåtan om vem som döljer sig bakom dräkten i år.

Lista: Alla tidigare Sommarskuggor

2016 Fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn, spelad av Jonas Karlström Hay

2017 Malin Olsson, programledare på Sommarlov

2018 Caroline Hermansson programledare på SVT Barn

2018 Hasse Andersson, artist

2020 David Sundin, programledare

2021 Marianne Mörck, skådespelare

Här är alla artister som spelar i årets “Sommarlov”

Liamoo – sänds fredag 17 juni (inspelning utan publik innan sändning) 

Cazzi Opeia – sänds fredag 25/6 (inspelning med publik 16/6) 

Medina – sänds fredag 1/7 (inspelning med publik 23/6) 

Malou Prytz sänds fredag 8/7 (inspelning med publik 30/6) 

Tusse sänds fredag 15/7 (inspelning med publik 7/7) 

Samira Manners sänds fredag 22/7 (inspelning med publik 14/7) 

Theoz sänds fredag 29/7 (inspelning med publik 21/7) 

Lillasyster sänds fredag 5/8 (inspelning med publik 28/7) 

Klara Hammarström sänds fredag 12/8 (inspelning med publik 4/8) 

SVT-profilen tillbaka på Sommarlov efter föräldraledigheten

Du kanske också gillar