Hem Underhållning Statyetter till vinnare som få hört talas om | Maria Brander

Statyetter till vinnare som få hört talas om | Maria Brander

förbi admin
0 kommentar

Det är en gammal kritikersport att gnälla på Guldbaggegalan, och i år är jag faktiskt förvånad över att ”Tigrar” inte fick ett enda pris. Den var trots allt Sveriges Oscarsbidrag 2021. 

Men i övrigt brukar det ju handla om att tillställningen utmålas som alltför intern, samtidigt som tittarsiffrorna sjunker. Hedersutmärkelsen fick heller inte någon statushöjning när dåvarande kulturministern Amanda Lind för två år sen obekymrat erkände att hon inte hade sett en enda av de nominerade filmerna.

Någonstans är det väl också där som skon egentligen klämmer. Nu råder visserligen pandemi, men redan 2019 så redovisade svensk film krissiffror med rekordlåga marknadsandelar.

Inte heller 2021, så har det funnits särskilt många svenska publikfavoriter bland premiärerna, och bland årets Guldbagge-filmer är det endast ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som kvalar in bland de tio mest sedda biofilmerna förra året.

Det är först och främst ett problem för svensk filmbransch, men ger också Guldbaggegalan ett hopplöst utgångsläge. Enligt amerikansk Oscarsstatistik finns det nämligen ett starkt samband mellan antalet tittare som ser Oscarsgalan och vilka filmer som är nominerade. År med starka kommersiella titlar som ”Black panther” och ”A star is born” ökade publikintresset. Rimligen följer Guldbaggegalan samma logik. Det blir helt enkelt svårt att locka tittare när en en okänd film som ”Clara sola” leder Guldbaggeligan, oavsett hur välgjord den är.

Det betyder förstås inte att Guldbaggen ska ge upp. Det kändes det heller inte som att man hade gjort. Gina Dirawi var på elakt Ricky Gervais-humör, med syrliga skämt om alla från Gustaf Skarsgård till Ola Rapace. Vältajmad och alltid lite på gränsen för det väl magstarka. Viktor Norén och en hastigt inhoppad Peter Jöback sjöng ”Guldet blev till sand”, och dessutom var ett helt knippe tv-seriestjärnor på plats för att dela ut pris. Med Evin Ahmad, Amy Deasismont och Aliette Opheim på scen blev vi påminda om vilken kreativitet som finns i Sverige just i form av hyllade serier som ”Snabba cash”, ”Knutby” och ”Thunder in my heart”. Men också om att framgången finns bland tv-serierna och inte alls lika mycket i filmens värld.

Det är ett glapp som känns rätt besynnerligt, men som också väcker hopp. Frågan är faktiskt varför man helt enkelt inte vidgar Guldbaggen till nästa år med tv-kategorier à la Golden globe. Baggen hade trots allt bara tre kategorier i begynnelsen, och vi saknar i dag ett riktigt tv-seriepris, vid sidan av den bredare Kristallen. 

Vem vet? På sikt så kanske ett sådant grepp inte bara skulle locka fler tittare till galan, utan även få tv-serievärldens inspiration att lite spilla över på filmen.

Du kanske också gillar