Hem Underhållning Svenska kulturkvinnor kan inte få nog av Kanye West

Svenska kulturkvinnor kan inte få nog av Kanye West

förbi admin
0 kommentar

KULTURKRÖNIKA. Ibland, eller ofta, blir svensk kulturdebatt tröttsamt likgiltig – lika förutsägbar som ett busskaos vid vinterns första snöfall.

Ett tag gick det inte att öppna en tidnings kulturdel utan att ett ny, kvinnlig skribent hade satt på sig de internationella glasögonen och lyriskt refererade till Parul Sehgals antitrauma-text i The New Yorker med en nyvaken frenesi som man annars bara hittar bland kristna missionärer.

För oss andra, som hyst stark tilltro till att tidningarnas uppgift fortfarande är att saluföra nyheter, blev det en mycket tung och tröttsam period.

Sedan en tid tillbaka har dessa fräcka kvinnor från Ystad till Haparanda (med en lång layover i Eken) hittat något nytt att samlas kring. Kanye West. Mannen som för den vita, inte nödvändigtvis helt unga, kulturkvinnan tycks signalera samma spännande fara som Sidney Poitier en gång gjorde för familjen i ”Gissa vem som kommer på middag” 1967.

För visst måste det yttersta beviset på hög intelligens för en svart person vara rasistiska utspel, ett märkligt samarbete med Donald Trump och evighetslånga tirader på sociala medier? 

Hos denna edgelord hittar de plötsligt beviset på det sanna geniet: ingenting Kanye West gör tycks i deras ögon vara fel, och om det inte är helt rätt, är det ändå spännande, något som adderar djup och svärta till hans gärning. Inte ett tecken på att han är dum i huvudet. 

Enligt Anna Björklund kritiseras Kanye West för ”att han är fel sorts svart” (Expressen, 13/7 2020), Saga Cavallin hyllar honom som sin största förebild i P3 Klubben och skriver i DN (2/9 2021) att han är ”vår tids mänskligaste kreatör”. För några veckor sedan utropade Selma Brodrej att alla författare borde vara som honom (ETC, 30/9).

Nu när han flippade loss på modeveckan med sina white lives matter-tröjor är det väl bara Nobelpriset som fattas hans enorma snille.

Jag vet inte vad som är mest pinsamt: Kanye Wests banala klädkollektion med sydstatsflaggor, hans sexism och hans abortmotstånd, eller att de för dessa kvinnor blir ett bevis på briljans. Nu när han flippade loss på modeveckan med sina white lives matter-tröjor är det väl bara Nobelpriset som fattas hans enorma snille. 

Jag vet inte heller vem som avslöjar sin inre tankevärld med minst finess. Det var ju först när West närmade sig rasismen som han för dessa skribenter blev smart på riktigt, en verkligt djärv röst, en frifräsare – innan dess var han ju bara en gudabenådad rappare. Och sådana är det väl ingen som pallar bry sig om.

När alla med lite gry tröttnade på Wests allt mer oberäkneliga beteende, samtidigt som hans musik blev sämre – och framför allt pretentiös utan grund – blev de svenska kulturskribenterna hans främsta fanbärare. Och det fanns något inte bara sorgligt, utan groteskt, i att en offentlig människas maniska episoder inte framkallade medlidande eller stress, nej i stället var dessa publika meltdowns underhållning som de glupskt lapade i sig. Nu är vi där igen, och jag bävar för att sätta på radion, eller en svensk podcast, och höra surrande stockholms-i:n hylla sig igenom Wests senaste utspel.

Men efter att hans konton nyligen blivit avstängda på grund av antisemitiska utfall, där han i klassisk rasseanda pekar ut en judisk världskonspiration, kan man åtminstone hoppas att kulturkåren får sig en tankeställare. Även om det månne är en tanke lika naiv och tveksam som Wests take på Republikanska partiet eller t-shirtarna han nu kränger. Kanske är rasism och vit överhöghet inte så edgy, nytänkande eller djärvt, utan just exakt det: rasism? 

Och det finns det ju partier här i Sverige som saluför med större framgång och stringens.


Valerie Kyeune Backström är författare och medarbetare och krönikör på Expressens kultursida. Månens sällskap: Helig geometri

https://embed.podplay.com/manens-sallskap-1449/helig-geometri-136238/light?platform=podpla

PODCAST. Om den högsta formen av mystik. Och om att bli en glädjens clown på scen. En sökande podd från Expressen Kultur. Om samtidskultur, mytologi, religion och själva livsvillkoren för att vara människa. Med Eric Schüldt och Natalie Lantz.

Du kanske också gillar