Hem Underhållning Tarik Saleh tilldelas priset för bästa manus i Cannes

Tarik Saleh tilldelas priset för bästa manus i Cannes

förbi admin
0 kommentar

För sex år sedan slog den svenske regissören Tarik Saleh igenom med “The Nile Hilton incident” som belönades med juryns stora pris på Sundance Film Festival och inte mindre än fem guldbaggar, inklusive Gulbaggen för bästa film.

På lördagskvällen fick den före detta graffitimålaren och programledaren ta emot priset för bästa manus på filmfestivalen i Cannes.

I sitt tacktal berättar Saleh att han inte kan återvända till i sitt andra hemland Egypten på grund av sina filmer.

– Någon frågade mig om det är värt det. Självklart är det inte värt det. Jag älskar Egypten, det är förmodligen mitt favoritland i hela världen. Men jag behövde göra det här. Därför vill jag vill dedikera det här priset till unga filmskapare i Egypten. Höj era röster och berätta era historier.

Liksom genombrottsfilmen utspelar sig “The boy from heaven” i Egyptens huvudstad Kairo. Denna gång förtäljer Saleh historien om fiskarsonen Adam (Tawfeek Barhom) som i ung ålder blir indragen i ett intrikat politiskt och religiöst maktspel.

I centrum för handlingen står, enligt Saleh själv, den avgrund som öppnar sig framför en karaktär som tvingas göra fruktansvärda val.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

”Jag tror inte ens jag kan beskriva hur nervös jag är”. Foto: Andreas Idén

Du kanske också gillar