Hem Underhållning Terrordömda Fadl Shaker i hyllningslåt för VM i Qatar

Terrordömda Fadl Shaker i hyllningslåt för VM i Qatar

förbi admin
0 kommentar

Hade det inte varit för sångaren Fadl Shaker hade låten ”Arab arab” förmodligen passerat obemärkt. Nu överraskar Fadl Shaker hela den arabiska publiken. 

I musikvideon som har fått stor spridning på sociala medier medverkar fem arabiska artister inklusive Fadl Shaker. Det är den kuwaitiska sångerskan Nawal al-Kuwaitya som ligger bakom initiativet. Hon publicerade videon på sin Youtube-kanal den 12 november och lät många spekulera om låten är en av Fifas officiella VM-låtar. Men den Qatarfinansierade tidningen al-Araby påpekar att låten ”inte är en officiell VM-låt utan att det är en hyllning till VM i Qatar”. 

Låten är skriven av Abdulla al-Tamimi från Kuwait och inleds med orden: ”mästerskap av hopp och det förenar oss på arabernas mark”. 

Lade av med musikkarriären för att utöva islam

När kriget i Syrien bröt ut förklarade Fadl Shaker att han lade av musikkarriären för att utöva islam. Istället började han propagera för politisk islam och sjunga anasheed (religiösa sånger). Han har synts vid flera officiella tillfällen med den salafistiska imamen Ahmad al-Assir i Beirut och i sydlibanesiska staden Saida. 

Armén anklagar honom för att ha deltagit i striderna sommaren 2013. Han är efterlyst och vägrar överlämna sig till libanesiska militären.

I juli 2013 utbröt blodiga strider mellan den salafistiska imamen Ahmad al-Assirs grupp och den libanesiska armén. Det slutade med ett blodbad. Ett 20-tal personer dödades och den libanesiska armén förlorade sex soldater. Fadl Shaker flydde till det palestinska flyktinglägret Ain al-Helweh i Saida. Sedan dess tar han skydd inne i lägret. 

Det har gjorts många försök för att ställa honom inför rätta, alla utan resultat. För två år sedan dömdes han i sin frånvaro till 22 år fängelsestraff för terrorism. Han förnekar inblandningen i mordet på libanesiska soldater. 

Den 8 juli skrev han på sitt twitterkonto:

 ”Det har gått 18 högtidstillfällen (muslimernas offerhögtid al-Adha) och jag är fast inne i lägret Ain al-Helweh. Jag utmanar den libanesiska staten att presentera bevis mot mig”.

Ett av de starkaste bevisen mot Shakers inblandningen i striderna är en video som publicerades sommaren 2013. I videon står Shaker med två andra efterlysta islamister och säger: 

”Vi har dödat två kadaver och fyra skadade, era svin”.

Han fortsatte i videon: 

”Jag menade döda av Hizbollah och inte av libanesiska armén” försvarade han videon i olika intervjuer efter flykten till lägret.  Men det hjälpte inte honom mycket. Sommaren 2020 dömdes han av en militärdomstol i Beirut till 22 år fängelsestraff.

Qatar har inte kommenterat Fadl Shakers medverkan i en låt som tillägnas fotbolls-VM. Men flera Qatarfinansierade tidningar hyllar låten.

Du kanske också gillar