Hem Underhållning The Crown 5 – den mest mänskliga drottningskildringen – Kulturnytt i P1

The Crown 5 – den mest mänskliga drottningskildringen – Kulturnytt i P1

förbi admin
0 kommentar

Titel: The Crown, säsong 5
Skapare: Peter Morgan
I rollerna: Imelda Staunton, Elizabeth Debicki, Dominic West, Jonathan Pryce, m fl
Ses på: Netflix
Betyg: 4 på skalan 0-5

Den som inte blir rojalist efter att ha sett Imelda Staunton som drottning Elizabeth saknar hjärta. Åtminstone är det en skådespelarinsats som får även den i grunden skeptiska att byta fot.

Det enda hon vill är att åka genom det skotska regnet ombord på sin lyxjakt Britannia, umgås med djuren och titta på två. Hon vill ha lugn och ro.

Istället tvingas hon klafsa runt i ett träsk av känslopjunk och andra moderna uppfinningar.

Serien är framme vid 90-talet och post-Thatcher eran. I omvärlden faller Sovjetunionen och satellit-tv utmanar etablerade medier. Inte minst BBC som utmålas som en stelbent mediekoloss som inte vet åt vilket håll den ska gå.

Femte säsongen fokuserar just på den existentiella upptäckten att man blivit irrelevant för omvärlden. Drottningen, som är i pensionsåldern, får navigera i en omvärld där idén om en gud given världslig makt anses vara hopplöst passé. Samtidigt sker nog med skandaler i hennes egen familj för att hålla liv i skvallerpressen ett helt decennium.

Efter att ha sett fler lidande prinsessan Dianor det senaste, nyanseras här bilden och gör henne och dåvarande prins Charles till två lika verklighetsfrånvända gnällspikar med sviktande omdöme. Den ena envisas med att gå ut i pressen, den andra med att utmana drottningen genom att baktala henne inför politiken.

Imelda Stauntons drottning biter ihop, lågintensivt besviken, och ibland öppet sorgsen. Och hon gör den mest mänskliga drottningskildringen så här långt.

Du kanske också gillar