Hem Underhållning Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör för DN och Aftonbladet, är död

Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör för DN och Aftonbladet, är död

förbi admin
0 kommentar

– Thorbjörn avled på måndagsförmiddagen, lugnt och stilla. Han kommer vara en saknad person, en stor tidningsman som fostrat många. Han var en tidningsman in i det sista, trots att han var sjuk. Han älskade att läsa nyheter och jämföra kvällstidningarna, säger Thorbjörn Larssons fästmö Madeleine Halvarsson till DN.

Thorbjörn Larsson började som redigerare på Aftonbladet 1969. 1987 tillträdde han som chefredaktör på tidningen, ett uppdrag han hade fram till 1997. Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson säger att det är en sorgens dag för tidningen.

– Han har betytt enormt mycket för Aftonbladet. Han skapade det moderna Aftonbladet, och var en person med en vilja och ett driv som förde Aftonbladet till att bli landets största tidning, till och med Norden största. Han betyder otroligt mycket när det gäller att utveckla journalistiken på alla sätt, säger hon.

I september 1998 efterträdde Larsson Christer Forsström som vd för TV4. Mellan 2002 och 2005 var han styrelseordförande för Expressen och Skånemedia. Året efter, 2006, tillträdde Larsson som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter. Han var verksam som chefredaktör på tidningen fram till 2009.

– Få personer har betytt så mycket för svenska mediers utveckling de senaste 30 åren som Thorbjörn Larsson. Han var avgörande för Aftonbladets tidiga satsningar på internet, som tidningen fortfarande lever på i dag, och ledde på kvällstidningen en grupp chefer som senare avancerade och kom att dominera Mediesverige, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och fortsätter:

– På DN bidrog Thorbjörn som chefredaktör till att förnya tidningen. Han gjorde satsningar på läsning i mobiltelefonen före andra medier och bekräftade återigen att han var förutseende och visionär som ledare. Vi är många som haft glädje att få arbeta med honom och inspireras.

Jan Helin, mediedirektör på Sveriges Television och tidigare chefredaktör på Aftonbladet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Thorbjörn Larsson har beskrivits som den svenska medievärldens gudfader och 1995 mottog han Lukas Bonniers stora journalistpris. Jan Helin, mediedirektör på Sveriges Television och tidigare chefredaktör på Aftonbladet, säger till DN att Thorbjörn Larsson levde och andades journalistik.

– Thorbjörn Larsson är utan tvekan en av de stora tidningsmännen i den svenska tidningshistorien. Han var en ikonisk chefredaktör som tog Aftonbladet förbi Expressen. Det var hans yrkesmål tror jag, och han lyckades med det på ett makalöst sätt, säger han och fortsätter:

– När man talade med Torbjörn så gick det inte en minut utan att han gjorde en reflektion journalistiskt eller hittade på en vinkel. Det var en ynnest att som ung reporter få jobba med honom under den tiden.

Jan Scherman, tidigare chef och vd för TV4, minns hur han som tidningsreporter blev uppringd av Thorbjörn Larsson i samband med att JAS 39 Gripen havererat under vattenfestivalen i Stockholm, 1993.

– Då var han chefredaktör för Aftonbladet. Vi kände inte varandra men han ville att jag skulle skriva. Sedan ringde han mig kanske tio gånger de närmsta timmarna och undrade: ”är du klar snart?” Det var en märklig upplevelse av denna enorma energi och publicistiska tänkande, säger han till DN.

Jan Scherman, tidigare chef och vd för TV4.

Jan Scherman, tidigare chef och vd för TV4.

Foto: Lars Lindqvist

De två möttes senare igen på TV4, där Thorbjörn Larsson som ny vd utsåg programchefen Scherman till programdirektör. Han säger att Thorbjörn Larssons gärning på TV4 var helt avgörande för företagets omställning till den stundande digitaliseringen av branschen. Han lyfter även särskilt upp hur Thorbjörn Larsson som chef och publicist stod stadig i oroliga tider.

– Jag har aldrig haft en chef som så starkt och kraftfullt har ställt sig upp när det har blåst. När andra har sprungit och gömt sig så har Thorbjörn klivit fram, han blev för mig ett omistligt skyddsvärn. Det betydde oerhört mycket, säger han.

– Han var alltså unikt orädd och modig. Det är ingen hemlighet att det också small många gånger, men ut ur de där striderna kom en ännu starkare gemenskap och vänskap. Det är få av den sorten i dessa tider i publicistiken. Det är många direktörer, men få orädda starka publicisters står där när det mest behövs.

Ett sådant tillfälle, var när en tidning skrivit ett större uppslag om den tuffa ekonomin på TV4, då Jan Scherman blev särskilt utpekad som skyldig till problemen, berättar han.

– Då tog han tidningen och höll en kort föreläsning. ”Det finns två typer av dagstidningar. En läser man, en annan typ slår man in fisk i. Det här är en typisk fisktidning”, sade han. Och slängde tidningen. Det kändes jävligt skönt, säger Jan Scherman.

DN:s utrikeschef Pia Skagermark, som var redaktionschef under Larsson i slutet av 00-talet, skriver i ett uttalande att Thorbjörn Larsson var ett journalistiskt kraftverk – som levde för bokstäverna och layouten.

”Han komponerade en tidning som var en gjuten helhet, en tidning som skulle tilltala en bred allmänhet. Få journalistiska ledare har satt ett sådant avtryck. Han är en av en handfull giganter i svensk journalistikhistoria. Som chef var han varm, generös och krävande. Det gav reslutat”, skriver hon och fortsätter:

”Privat var han omtänksam och alltid nyfiken. Ofta slutade ett privat samtal i journalistik ‘det där vad intressant! Det kan vi göra ett jobb på!’”

Magnus Janson, personaldirektör på Bonnier Group, arbetade nära Thorbjörn Larsson på Aftonbladet, TV4 och Dagens Nyheter. Han säger att Larsson var kraftfull och förändringsbenägen.

– Kanske inte alltid tålmodig, men han drevs av förändringsprocesserna. Den gärningen som han har bidragit med är att han nog räddade både Aftonbladet och Expressen från undergång.

– Han brukade säga en bra sak om ledarskap: ”Jag lägger rälsen, ni andra får köra loket”. Det där var en fin bild av hans sätt att se på sig själv och hur han han jobbade, säger Janson.

Amelia Adamo arbetade som featurechef på Aftonbladet när Thorbjörn Larsson var chefredaktör på tidningen. De var också gifta fram till 2009.

– Han hade en avgörande betydelse för mig. När jag kom till aftonbladet 1984 så var jag så motarbetad. Utan Thorbjörns enorma stöd hade jag aldrig kunnat göra söndagsbilagan. Han var på jobbet den absolut mest jämställda personen man kan tänka sig. Det var roligt och bra att vara kvinna, med honom som chef. Det var resultat som gällde.

Adamo förklarar att de fick ett liv ihop som bestod av arbetslyckliga

– Det var fantastiska år och ett familjeliv som gick lite upp och ner – beroende på att vi båda arbetade så mycket.  Han var blixtrande intelligent, jag var förälskad i hans hjärna. Det var fantastiskt att se hur han arbetade, och alla timmar han lade på Aftonbladet. Arbetet var det som betydde absolut mest för honom, säger hon.

Du kanske också gillar