Hem Underhållning Till minne: Sten Hemmingsson – DN.SE

Till minne: Sten Hemmingsson – DN.SE

förbi admin
0 kommentar

Sten var jämtlänning från Hammerdal, tog studenten i Östersund 1961 och civilekonomexamen vid Handelshögskolan 1964 i Stockholm.

Sten Hemmingsson har varit min kära vän sedan 1983 när han rekryterade mig till tågtillverkaren Kalmar Verkstad AB i Kalmar. På den tiden var han marknadsansvarig på moderbolaget Kalmar Industri AB med fokus på bland annat marknadsutveckling och marknadsprospektering.

Han var i allra högsta grad involverad i tåg affärer med SJ som resulterade i nya beställningar av personvagnar och snabbtåget X2000 på 1980-talet.

Sten Hemmingsson ryckte ofta in som koncernledningens problemlösare, som när han trädde in som vd för dotterbolaget Kalmar Lagab i Laholm.

Efter detta blev det flytt från Kalmar till Vallentuna med frun Karin där han blev vd för en ny ackvisition: Kalmar Tellus AB.

Nästa steg för Sten var att bilda Hemmingsson Partners AB, en egen konsultfirma inom management och projektledning med kunder som bland andra ABB, ATSS, Swederail AB, Sweroad AB och Ångpanneförening.

Efter det aktiva livet som företagsledare och konsult ägnade Sten Hemmingsson sin tid åt att uppfinna en ätrobot (ett fjärrstyrt äthjälpmedel för personer med nedsatt funktionsförmåga) som kallades Bestic, sporrad av det faktum att han själv blev funktionsnedsatt av polio vid 15 års ålder. Företaget Bestic AB grundades 2004 och verksamheten bedrivs i dag av annan huvudman.

Hemmingsson engagerade sig också i näringslivet och var under åren en uppskattad styrelseledamot i olika aktiebolag.

Han var en briljant lyssnare, mycket lätt att samarbeta med, hade en stor social kompetens och en unik mångsidighet.

Sten var realist men samtidigt optimist och kreativ, han föreslog lösningar på alla problem han mötte. Han var noga att behandla sina kunder, medarbetare och anställda med uppskattning och blev i sin tur alltid bemött med stor beundran och respekt överallt i världen.

Jag är tacksam över att ha fått förmånen att lära känna honom och det finns många personer utöver mig som kommer att sakna hans närvaro och kloka ord.

Nu fortsätter hans seglats på oändliga och lugna hav.

Vi saknar honom och vi känner oss nära Karin i denna svåra stund.

Du kanske också gillar