Hem Underhållning Titta upp, Johnny Depp – det är det minsta du kan göra

Titta upp, Johnny Depp – det är det minsta du kan göra

förbi admin
0 kommentar

Rättegången mellan före detta makarna Johnny Depp och Amber Heard kan inte beskrivas som något annat än smutsig förnedrings-tv som absolut inte borde sändas. Om jag stänger av? Naturligtvis inte! Jag har nu sett 100 timmar rättegång så att du slipper.

Vår tids grekiska drama ”Depp vs Heard” utklassar vilken miljardsatsning som helst från valfri streamingjätte. Det sex veckor långa skådespelet kretsar kring att Depp har stämt Heard på 50 miljoner dollar för förtal, efter att hon skrivit en text i Washington Post om att hon utsatts för misshandel och sexuellt våld i en relation. Heard har i sin tur stämt Depp på 100 miljoner dollar för misshandel och våldtäkt.

Depp kommer att segra – oavsett rättsligt utfall. Han är smart, han är charmig, han har hög integritet, han får alla att skratta. Han är Den Store Konstnären. Vem fan är hon?

En sak är klar. Män älskar att hata Amber Heard. Inte bara de 250 000 idioter som spyr kvinnohat varje dag i Youtube-chatten. Även män i min närhet tycks nästan triumferande när de säger att ”Jo, hon verkar ljuga.” Snygg är hon också, en lömsk förförerska – likt ­sirenerna i grekisk mytologi som med sina vackra sånger lockade ned sjömän i vattnet för att sedan äta upp dem.

Det är som att killar vill ge igen för sitt oförskyllda lidande som kollektiv, allra mest uppdämt under metoo: ”Ser ni, kvinnor kan faktiskt ljuga om sånt här!”

Absolut. Det är bara extremt ovanligt att kvinnor gör det – men väldigt vanligt att de blir utsatta. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har var fjärde svensk kvinna utsatts för våld i nära relation. Och även om det är svårt att veta, pekar forskningen mot att endast 1 procent av anmälningar om våldtäkt är lögn. Jag har därför alltid utgått från att offret talar sanning: hellre misstänker jag en man för ­något som inte skett än misstror 99 kvinnor för något som har skett.

Kan Heard tillhöra den 1 procent som ljuger? Ja. Vi kommer aldrig veta. Varken Depp eller Heard kan bevisa om våld skett eller ej.

Men allt eftersom rättegångsdagarna fortskrider kommer jag på mig själv med att vara mer benägen att tro på Depp. Han är magnetisk. Han har förvisso skickat sms om att han vill elda upp Heard och sedan knulla hennes brända kropp för att säkerställa att hon dött. Men det var visst ”abstrakt humor” inspirerad av beatnikförfattare och Monthy Python, sa han.

Samtidigt stör jag mig på Heards överdrivet prydliga stil. Oskuldsfullt flätat hår. LOL. Har hon blivit amish plötsligt, eller?

Enligt Depps team är det den uppmärksamhetskåta lögnaren Amber Heard som stått för misshandeln. Depp, som strävar efter att vara en ”southern gentleman”, har bara försökt ”de-eskalera situationerna”.

– När hon skrek och inte kunde släppa diskussioner plockade jag upp min bok och fortsatte läsa, säger Depp om sin stoiska insats för att bryta den destruktiva spiral som Heards hysteriskt oresonliga läggning orsakat.

Men. Alla som varit i en våldsam relation vet att kyla är det mest effektiva sättet att befästa makt och skapa osäkerhet.

Att båda är skådisar märks. Och Depp är en bättre sådan. Det säger han själv. Heard hade aldrig fått rollen i ”Rum diary” om det inte vore för honom – ”regissören tvivlade på om hon var bra nog”. Behöver det sägas, Johnny? Så mycket för ”southern gentleman”.

Men världen har bestämt sig. Medan Depps ­skiss­er, som han filar på till synes av tristess i rättssalen, har mottagits med hashtags och förtjusning – ”Vad ska Johnny rita i dag, tror ni?” – har en namninsamling samtidigt signerats av över tre miljoner människor som tycker att Amber är för taskig mot Johnny och kräver att hon sparkas från kommande ”Aquaman 2”.

Men när Heards team kallar sitt första vittne den trettonde rättegångsdagen händer något. Dawn Hughes, rättsmedicinsk psykolog specialiserad på våld i nära relationer, berättar hur det fungerar. ”Man kan få minnesförlust”, säger hon. ”Situationer kan komma tillbaka i ögonblicksbilder”. Jag blundar.

Ansiktet pressat mot kallt badrumsgolv. Min jobbdator slängd i väggen. Upptryckt i trappuppgång efter att jag gått ett par meter framför och han känt sig liten.

”Man har svårt att lämna för mannen blir sedan ångerfull och kärleksbombar en.”

Just ja. Min sa inte ens förlåt. Han behövde inte. Jag slet som ett djur för att få stanna och han lyfte inte ett finger för att behålla mig. Skammen.

”Man tror att om man ändrar lite på sig kommer det att lugna sig”.

Hur jag slutade le på bild eftersom han hade sagt att mina tänder var fula. Hur jag slutade våga säga vad jag tyckte om han hade druckit. Hur jag krympte mitt livsrum. Hur jag försvann.

Jag öppnar ögonen och tittar upp igen. Det gör inte Johnny Depp.

Medan experten förklarar mekanismerna kring män som slår kvinnor hänger hans huvud över skissblocket. När han till slut tittar upp är det inte för att lyssna, utan för att viska och fnissa med grabbarna bredvid.

Snälla, Johnny Depp, sluta skratta. Tittarsiffrorna är otroliga. Här finns oavsett skuldfrågan potential att ge en mångmiljonpublik en välbehövlig lektion om partnervåld. Kvinnor som inte förstått att det som de utsätts för är fel skulle kunna få insikt. Kvinnor som inte vågat anmäla skulle kunna få mod.

Antikens grekiska dramer hade ett utbildande syfte kring värderingar som var viktiga i samhället. I ”Depp vs Heard” ser vi att coola killen inte bryr sig. Och om det är något världen fortfarande gillar så är det coola killar.

Du kanske också gillar