Hem Underhållning Tommy Körberg och First Aid Kit får Karamelodiktpris

Tommy Körberg och First Aid Kit får Karamelodiktpris

förbi admin
0 kommentar

Povel Ramels Karamelodiktstipendium delas varje år ut till en förnyare av det svenska språket eller någon som gjort framstående gärningar inom musiken, scenkonsten eller filmen.

– Jag hade hört talas om det här priset länge, men jag blev väldigt chockad när de ringde och sade att vi skulle få det. Det är verkligen en ära, säger Klara Söderberg i First Aid Kit.

Hon och systern Johanna Söderberg får 2021 års stipendium, ett år försenat på grund av coronapandemin. Priset delades ut vid en traditionsenlig avtäckningsceremoni på restaurangen Lasse i Parken i Stockholm under söndagen.

Systrarna Söderbergs gärning som duon First Aid Kit kallas av juryn för ”begåvat, bejublat och befriande”. First Aid Kit följer i en tradition där exempelvis Robyn och The Real Group tidigare har fått Karamelodiktstipendiet.

– Jag ska vara ärlig och säga att vi inte haft en jättestark relation till honom, men man känner ju till Povel och hans texter. Där känner vi ett släktskap i att vi verkligen brinner för bra text i musik. Sedan vet jag inte om vi lyckas, men han lyckades ju verkligen, säger Klara Söderberg.

Tommy Körberg får stipendiet 2022 för sin långa och mångsidiga karriär.

”Med en enastående musikalisk karriär från 1960-talets Bootleggers och Maniacs till att debutera som psalmsångare (!) 1993. Tommy är en fenomenal tolkare av andras verk. Suverän skådespelare i filmer, teaterföreställningar och revyer”, skriver juryn i sin motivering.

Sångaren erkänner att han tidigare inte riktigt uppskattade den musik Povel Ramel till största delen var känd för.

– Jag var en ganska allvarlig ung man så jag tyckte det där flamset var lite väl övermaga. Men sedan när jag lyssnat och tittat mer på hans katalog så är det mycket mer än så, säger Tommy Körberg.

Senare i livet lärde han sig uppskatta Ramels låtskrivartalang och numera sjunger han ”Underbart är kort” i sina föreställningar.

– Jag tycker om den djupsinniga sidan mer än ordlekarna. Men det finns många låtar som är jävligt bra, som ”Följ mig bortåt vägen”. Jag tror att han behandlade sorgen efter att föräldrarna dött i en bilolycka med att jaga det lättsamma.

Karamelodiktstipendiet instiftades av Povel Ramel själv 1982 i samband med att han fyllde 60 år. Priset består av ett diplom, en strut karameller och en summa pengar som gör mottagaren ”ekonomiskt oberoende för resten av dagen”.

I juryn sitter Tomas Alfredson, Lotta Bromé, Claes af Geijerstam, Lotta Ramel och Pernilla Skifs.

Du kanske också gillar