Hem Underhållning ”Tre Kronor”-skådisens svåra tid efter stora rollen

”Tre Kronor”-skådisens svåra tid efter stora rollen

förbi admin
0 kommentar

Den folkkära TV4-såpan ”Tre Kronor” rullade på inför miljonpublik 1994-1999. En av huvudkaraktärerna var ”Pilla”, spelad av Tina Leijonberg. Men efter såpoperan försvann hon från tv-rutan. Det var, säger hon nu, inte frivilligt.

I ”TV-fabriken” berättar hon om sitt liv som arbetslös. Hon har tydliga åsikter om såväl film- och musikalbranschen som Arbetsförmedlingen.

Hon beskriver tillvaron som ”så tråkig så det finns inte”.

– Det är den här jävla pandemin som förstörde så mycket. Jag skulle ju jättegärna vilja jobba. Jag har ju jobbat i år, men inte jättemycket. 

”Vi existerar ju inte”

Leijonberg, 60, beskriver att hon ”nu är i åldern då det inte finns några jobb för kvinnor”.

– För vi existerar ju inte.

– Är det så, undrar Fredrik Ralstrand i sin podd.

– I mångt och mycket är det så. När jag läser till exempel på Stagepool när de söker folk till något är det oftast fyra män och en kvinna som ska vara 20 år. Männen ska vara du vet 50, 60. Och det är ju för trist alltså. Och även musikalerna. Folk har ju sagt så här ”det finns för lite kvinnor i musikalvärlden”, och då börjar de räkna upp det ena med det andra. ”Sound of Music”, jaja, men det är ju sju barn liksom, nu får ni ju ge er.

”Pilla” i Tre Kronor.

Foto: TV4 / skärmdump

Tina Leijonberg fortsätter:

– Alltså, de har alltid svar på tal, men ingen kan säga emot mig att det är för jävligt.

Samma mönster tycker hon syns i Hollywood – där Julia Roberts får alla roller som är aktuella för kvinnor i sin åldersgrupp. På ett liknande sätt är det bara en liten klick skådespelare som castas om och om igen i Sverige, menar Leijonberg.

”Det är så löjligt tycker jag”

När Ralstrand frågar om hon är avundsjuk på gänget som landar rollerna blir svaret:

– Nja, jag är inte avundsjuk, det är jag absolut inte. Om jag hade varit påtänkt, då hade jag kanske varit avundsjuk. Men det är jag inte.

Så – har hon funderat på att dumpa branschen?

Nja.

Arbetsförmedlingen rekommenderar en utbildning, säger hon. Men vården går bort eftersom hon är rädd för blod. Och någon psykolog hinner hon inte bli det är dags för pension.

– Fast jag kan inte tänka mig något jag skulle kunna sätta mig i skolbänken och göra något annat. Det är så löjligt tycker jag. Det går inte, jag är 60 år.

Förutom ”Tre Kronor”-rollen var Leijonberg på 90-talet med i flera tv-filmer: ”Hemlighuset”, ”Hemvärn och påssjuka” och ”Bäddat för sex”. Hennes sista roll i rutan var, enligt den etablerade filmsajten IMDB, i Thomas Di Leva-dvd:n ”Di Leva’s Free Life” från 2006.

Du kanske också gillar