Hem Underhållning Unga skådisar från västerort i sommarföreställning

Unga skådisar från västerort i sommarföreställning

förbi admin
0 kommentar

Avskedet. Rasmus bästa kompis Gunnar, här spelad av Erik Norgren, 12, försöker förgäves få Rasmus, spelad av Wilmer Olsson, att stanna med honom på barnhemmet. Rasmus vill att Gunnar följer med honom, men flyr till slut själv.
Foto: Stefan Källstigen

Astrid Lindgren-klassikern Rasmus på luffen sätts upp på Riddersviks herrgård i sommar. En mängd lokala talanger från västerort står på scen. Häng med på en av repetitionerna.

  • Publicerad 23:29, 19 jun 2022

Många såg ner på Oskar, precis som folk ser ner på människorna på gatan i dag.

Barn från området. De flesta barnen i produktionen är från Spånga, Hässelby, Vällingby och Järfälla. Om en månad är det premiär.
Foto: Stefan Källstigen

– Jag rymmer i natt, kan du inte följa med?

12-årige Wilmer Olsson från Hässelby spelar med stor inlevelse Rasmus i en scen där han vädjar till bästa vännen Gunnar att göra honom sällskap på rymmen.

Den föräldralöse Rasmus vill bort från barnhemmet. Han har hällt vatten över föreståndarinnan fröken Hök. Stryk väntar oavsett om han stannar eller rymmer.

Någon kärlek kommer han aldrig få uppleva varken på barnhemmet eller av de som kommer på besök. Familjerna adopterar bara flickor med lockigt hår.

Gunnar, spelad av Erik Norgren, vågar inte rymma med sin vän. Han försöker övertala Rasmus att stanna. Det blir ju bara värre för Rasmus när han tvingas komma tillbaka.

– Jag kommer inte tillbaka! utbrister en bestämd Rasmus tillbaka.

Wilmer Olssons ögon är uppspärrade. Kläderna bidrar till att han här och nu framstår som en klippt och skuren Astrid Lindgren-karaktär.

Första rollen

Han bor bara 2,5 kilometer från Riddersvik.

– Jag tyckte det lät kul med audition, säger Wilmer efter repetitionen av scenen.

Flera av de andra barnen på plats har spelat i många barnroller tidigare.

– Jag har aldrig varit i närheten av en musikskola ens, säger Wilmer.

Trots det gråmulna vädret är det energifyllt bland skådespelarna denna eftermiddag. Juniregnet hänger i luften.

Rasmus önskar inget hellre än en familj som ville ha honom. I sin flykt från barnhemmet träffar han den egensinnige Paradis-Oskar. En lika udda som fri fågel. En folkilsk och rastlös man som helst vill tjäna sitt levebröd genom dragspelande. Något alltför få uppskattar.

– Det är både glatt och sorgligt. Två speciella personer finner varandra, delar en smörgås, blir kompisar och ger varandra kärlek, berättar 12-årige Caspian Lovén, som även han spelar Rasmus.

Jo, det är över 20 föreställningar som ska genomföras. För att barnen ska hinna återhämta sig är det två skådespelare på varje roll.

De flesta från västerort

Ett 60-tal barn mellan 9 och 15 år deltog i produktionens audition i mars. 15 av dem fick en roll i föreställningen. De flesta barnen är från västerort. Ungefär hälften av dem har tidigare erfarenhet från skådespeleri, men flera är precis som Wilmer Olsson helt nya på scenen.

Redan 2019 bestämde sig skådespelarna i nystartade Stockholms friluftsteater att sätta upp föreställningen. Att det blir i just västerort berodde på tillfälligheter, men 1700-talsherrgårdens röda ladubyggnader har blivit en optimal sekelskiftesfond.

– Sedan får vi se om det blir fler föreställningar på Riddersvik kommande somrar, säger Tomas Granehag som spelar Paradis-Oskar.

Varför valde ni Rasmus på luffen?

– Därför att vi i dag lever i en tid med en annan typ av luffare på gatorna. De skrattar, gråter och lever precis som Paradis-Oskar gjorde. Många såg ner på Oskar, precis som folk ser ner på människorna på gatan i dag. Vi ansåg att det på något sätt låg i tiden att göra Rasmus på luffen.

Du kanske också gillar