Hem Underhållning Uppfödaren Calle Wihlborg inför Prix d’Amérique med Honey Mearas

Uppfödaren Calle Wihlborg inför Prix d’Amérique med Honey Mearas

förbi admin
0 kommentar

Calle Wihlborg berättar om • Honey Mearas • Prix d’Amérique-äventyret • Framtiden: ”Troligen sista starten”

Calle Wihlborg har skördat enorma framgångar som uppfödare. Nu gör han sin första start i PdA.

Uppfödaren Calle Wihlborg deltar för första gången i Prix d’Amérique.

Med stjärnstoet Honey Mearas.

– Jag har drömt om det här sedan barnsben, berättar 44-åringen för Trav365.

Söndagen den 29 januari körs superloppet Prix d’Amérique på Vincennesbanan i Paris med cirka 5 miljoner svenska kronor till vinnaren.

Trots att Calgary Games fick avbryta sin satsning inför PdA blev årets upplaga mycket intressant ur svensk synvinkel.

Förra torsdagen kom beskedet att Daniel Redén tar ut stjärnhästarna Honey Mearas och den tidigare Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i Prix d’Amérique.

Mitt budskap till er är att vi kör! Det blir spännande och fantastiskt, kommunicerade Stall Zet via sitt Instagramkonto.

”Uppfödaren: ”Hade gåshud”

Honey Mearas är uppfödd på Snogarps gård utanför Ystad och har varit kullens drottning och totalt tjänat över nio miljoner hittills under karriären.

Men nu väntar Prix d’Amérique, karriärens i särklass största uppgift – dels för hästen men också för uppfödaren Calle Wihlborg. I sulkyn: Örjan Kihlström.

– Jag har drömt om det här sedan barnsben. När jag besökte Vincennes för första gången hade jag gåshud. Det är travets tempel. Inget ont om våra svenska travbanor, men de kommer inte i närheten av Vincennes, säger han till Trav365.

Debuten på Vincennes: ”Lite besviken”

Efter tre raka segrar på svensk mark testade Honey Mearas på julafton den franska banan Vincenes i Prix Ténor de Baune.

Det slutade med en sjundeplats och en prestation Calle Wihlborg inte var helt nöjd med.

– Jag ska vara helt ärlig, hade hoppats hon skulle vara lite längre fram. Jag var optimistisk innan starten. Nu blev det visserligen lite fel, det fanns förmildrande omständigheter då hon hade problem innan med ögat och att det blev fel i loppet. Men jag blev lite besviken och då drogs mina förhoppningar inför PdA ner en aning, säger uppfödaren och fortsätter:

– Har varit med så länge och jag brukar inte överskatta mina hästar. Är väl en av få realistiska hästägare.

Kommer du att finas på plats i Paris under söndagen och hur tänker du om loppet?

– Vi reser ner under lördagsmorgonen. Detta lopp har varken jag eller min familj varit med i innan. Det är klart att det är väldigt stort. Jag har inte direkt suttit och planerat segermiddagen utan vi har för avsikkt att flyga hem söndag kväll. Skulle hon vinna, då har vi råd att stanna kvar. Men kommer hon på pengar då är jag jätteglad.

– Men självklart har jag inte gett upp, tycker hon passar på Vincennes. Jag hoppas Örjan serverar henne ett lopp på innerspår, kanske tredje, fjärde inner, och att loppet har högt tempo. I StoChampionatet var hon grym när hon på en topptid, helt obekymrad, gick på rulle och vann. Men man måste vara med i starten, sjätte, sjunde inner kan bli kallt. Det är ett svårt lopp att räkna på, jag tycker det är vidöppet.

Daniel Redén och Calle Wihlborg.
Daniel Redén och Calle Wihlborg.

”Svallvågorna av Calgary Games”

I skrivande stund betalar spelbolaget ATG tillbaka 45 gånger pengarna om Honey Mearas skulle vinna Prix d’Amérique, jämfört med stallkamraten Don Fanucci Zet som ger 10 gånger vid eventuell seger.

Wihlborg inser varför sin häst har ett relativt litet förtroende från spelarna.

– Hade hon varit jättebra förra gången, då hade hon helt klart varit ett större svenskhopp. Sedan är hon ett sto mot hingstarna, det blir inte det där surret då som det blev på Calgary Games när han var aktuell. Honey Mearas fick finnas i svallvågorna av ”Calgary” då som fick allt fokus.

”Inte helt fel att sluta på topp”

Det ryktas om att starten i Prix d’Amérique ska vara Honey Mearas sista innan avel. Kan du utveckla?

– Jag skulle säga att till viss del är det relaterat till hur det går i loppet. Men ska man vara lite realist är det troligen sista starten. Blir hon etta, tvåa eller trea så får vi ta oss en funderare men det vore kanske inte helt fel att sluta på topp heller. Leasingavtalet med Stall Zet gick ut den sista december 2022 och. Nu kör vi detta genom ett muntligt avtal, sen får vi se.

– Att hon troligen ska sluta har inget att göra med att vi inte tror hon skulle prestera lika bra under 2023. Vi sysslar med avel också och då förstår alla som kan något om trav att hon betingar ett stort värde. Ett föl med Honey Mearas och Walner, det är såklart otroligt intressant. Hon har som unghäst vunnit allt, tagit hem SM två år i rad och dessutom EM och StoChampionatet, hon har inget mer att bevisa.

Sverige har ytterligare ett bidrag med i PdA: Här kan du läsa intervjun med Björn Goop som deltar med Moni Viking.

Honey Mearas efter segern i Stoeliten i november på Solvalla.
Honey Mearas efter segern i Stoeliten i november på Solvalla.

Du kanske också gillar