Hem Underhållning Värmländska filmare prisade i Cannes – ”En rätt knäpp romantisk komedi”

Värmländska filmare prisade i Cannes – ”En rätt knäpp romantisk komedi”

förbi admin
0 kommentar

“Det här är bättre än TV” konstaterar Finn Deivert angående kattungarna som rör sig runt våra fötter under hela intervjun. Här med kattungen Fille, döpt efter den svenske rapparen, i knät.

Foto: Christian Dyresjö

Med kortfilmen Couch Guy har filmarna Miriam Kaukosalo och Finn Deivert tagit världens independent-filmfestivaler med storm.

Efter att Couch Guy turnerat en mängd filmfestivaler och vunnit en hel del priser släpptes den igår offentligt på bland annat Youtube.

Svensk film är het utomlands och i Värmland har vi flera intressanta filmskapare som tagit sig utanför landets gränser med sina verk. I våras prisades Kilbaserade Kronbacken Films första produktion Couch Guy på bland annat World Film Festival i Cannes och igår släpptes filmen officiellt.

Bakom filmen står regissören Miriam Kaukosalo och manusförfattaren och producenten Finn Deivert som båda bor på Kronbacken Gård utanför Kil. Finn Deivert, som också driver Air B’n’nb här, bor i det gamla skolhuset medan Miriam Kaukosalo hyr en mindre stuga på tomten. Även en av filmens huvudrollsinnehavare Peter Ehrenroth har en stuga här och tillsammans verkar de skapa någon form av kreativ verkstad som vi antagligen bara sett början av.

Utanför huvudbyggnaden står ett mysigt inrett uterum där vi slår oss ner för att prata om filmen och så snart vi satt oss kryper det fram ett gäng kattungar under soffan.

– De här kan man sitta och kolla på i timmar. Det är bättre än TV, säger Finn Deivert medan kattungen Fille utforskar om Finns skosnören är ätbara eller ej.

Marinerad idé

Couch Guy är en kortfilm på 15 minuter som spelades in redan för två år sedan. När den blev färdig i höstas började filmskaparna skicka ut den till ett antal filmfestivaler runt om i världen vilket resulterade i ett våldsamt gensvar.

– Det är en ganska rolig process faktiskt, även om allt med film tar enormt lång tid. Men det blir lite spänning i det hela när man skickar iväg filmen. Då och då får man mejl om att ”Nu har ni gått vidare till semifinal…” och så vidare. Nu har vi kört en säsong på filmfestival så nu var det dags att släppa filmen till allmänheten, berättar Finn Deivert.

I inledningsscenen hämtas en soffa i ett skogsparti. När den kommer in i Saras hus börjar det hända konstiga saker.

Foto: Kronbacken Film

Bland annat prisades filmen för Best Indie Short på redan nämnda World Film Festival i Cannes och på Tokyo Shorts, en japanska kortfilmsfestival, vann Miriam Kaukosalo i kategorin Best Female Director. Även här i Värmland har filmen fått en utmärkelse för bästa manus på Filmörnen, Värmlands kortfilmsfestival.

– Jag vill göra en klassisk rom-kom, med kärleksmontage och hela köret, och det blev en rätt knäpp romantisk komedi tycker jag, säger Miriam Kaukosalo.

Storyn kom från Finn Deivert.

– Det var en idé som marinerat i mig länge. Men att det skulle bli en film var jag inte riktigt hundra på, säger han.

– Vi spånade och drog ihop ett gäng som ville vara med. Inspelningen skedde i en kompis hus utanför Sunnemo under en helg, fliker Miriam Kaukosalo in.

”Flyta-med-kille”

Utan att avslöja för mycket kretsar alltså handlingen kring relationen mellan huvudpersonen Sara, som bor ensam i en stuga ute i skogen, och ”the Couch Guy” som plötsligt dyker upp en morgon. Sara spelas av Sabina Ostermark medan Peter Ehrenroth gestaltar Couch Guy. Miriam Kaukosalo ser det som ganska självklart att det blev just dessa två som fick rollerna.

– Peter castade sig själv kan man säga, han var helt enkelt perfekt för den rollen. Hans karaktär är helt omedveten, en ”flyta-med-kille”, den typiska nutida manlig stereotypen kan man säga.

Om blickar kunde döda; ”Du måste röra på kroppen snabbare!” utbrister Sara spelad av Sabina Ostermark. Repliken kommer från en självupplevd kommentar som Peter Ehrenroth fick av en gammal chef.

Foto: Kronbacken Film

– Sabinas karaktär Sara är mer komplicerad, hon känner sig ensam och ser först möjligheter med att Couch Guy dykt upp, de är till och med lyckliga ett litet tag. Men relationen utvecklas och Saras något neurotiska läggning tar till slut överhanden, berättar Miriam Kaukosalo.

– Alla är egentligen rätt osympatiska i den här filmen, och jag tror att många kan känna igen sig i relations-spänningen, fortsätter Finn Deivert.

O-Hund

I filmen har musiken en framträdande roll. Två nyckelscener ackompanjeras till exempel av den skånska hip-hop och reggaeartisten O-Hunds låtar Kryddan i mitt liv och Slashas.

– Hans musik tillför jättemycket till filmen. Jag är bekant med honom men det var Miriam som kläckte idén att ha med hans låtar, säger Finn Deivert.

Miriam Kaukosalo är kanske mest känd som artist och även hennes musik är med i filmen.

– Jag gjorde intro-låten, sen är det lite plink-plonk med längre in i filmen också, säger hon.

Inte bara film i tankarna; både Miriam Kaukosalo och Finn Deivert skapar bland annat även musik och under intervjun på Kronbacken förbereder sig Miriam Kaukosalo för ett framträdande på Good Guys i Karlstad senare i juli.

Foto: Christian Dyresjö

Att filmen fått så mycket uppmärksamhet tycker båda är kul. Finn Deivert säger att svensk film rankas högt utomlands även om vi här hemma kanske inte förstår hur hög status den har.

– Jag tror inte många fattar hur stor Ingmar Bergman är i resten av världen till exempel, han har enormt stort inflytande. Själv tycker jag att svensk film numera ofta uttrycker någon form av ängslighet, en rädsla att stöta sig med folk. Vi är ljusår efter danskarna i mina ögon, säger han.

Planerna för framtiden med Kronbacken Film verkar redan vara i full gång. Miriam Kaukosalo och Finn Deivert har redan satt igång med var sitt nytt projekt och kanske blir det även en Couch Guy 2 längre fram, eller möjligen en sit-com? Idéer verkar det finnas gott om.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar