Hem Underhållning Volleybollen “Wilson” klubbades för 75 000 pund på auktion

Volleybollen “Wilson” klubbades för 75 000 pund på auktion

förbi admin
0 kommentar

Just nu pågår en auktion av föremål och rekvisita som använts i olika filmer. En volleyboll av märket Wilson som användes i filmen Cast Away, med Tom Hanks i huvudrollen, klubbades för 75 000 pund.

En volleyboll från filmen Cast Away från 2000 har sålts på auktion för 75 000 pund, under en av världens största auktioner av film-, TV- och musikmemorabilia, skriver Bloomberg.

Det är auktionshuset Propstore som i dagarna auktionerar ut rekvisita och föremål som används i filmer.

I år ingår även memorabilia från musikvärlden i auktionen. Bland annat så kan köpare buda på Gibson Les Paul-gitarren Noel Gallagher, medlem i rockbandet Oasis, spelade på i musikvideon till låten ”Wonderwall”.

David Bowies rymduniform som han bar som Major Tom i videon ”Ashes to Ashes” går också under klubban.

Pris för bästa livlösa föremål

2021 vann Wilson från Cast Away pris för bästa livlösa föremål på Critic Choice Awards (Foto: Propstore).

Men det är volleybollen från filmen Cast Away som blivit ett hett objekt bland samlare. Bollarna som användes i filmen är från tillverkaren och varumärket Wilson.

I filmen spelar Tom Hanks en anställd på speditionsfirman FedEx, som blir strandsatt på en obebodd ö i Stilla havet efter en flygolycka.

Filmen har minimal dialog då den utspelar sig i en isolerad miljö. Det samtalet som sker äger rum mellan Hanks karaktär Chuck Noland, och den blodfläckade volleybollen från Wilson han ritat ett ansikte på.

Bollen utan liv blir hans vän, och följer honom genom hela filmen när han kämpar för att överleva.

”Wilson” vann 2001 års Critics Choice Award för bästa livlösa föremål, och kort efter filmens premiär började varumärket sälja en Cast Away-volleyboll som fortfarande säljs för ungefär 20 pund.

Ett dussintal Wilson i världen

Stephen Lane, vd för Propstore, menar att Wilson är så värdefull eftersom han är så central för handlingen i filmen.

Hur värdefull en rekvisita är har även att göra med hur populär filmen är hos publiken.

”Om du skulle be någon som tittade på Cast Away att säga vilken rekvisita du vill ha från filmen, skulle jag säga att 99 personer av 100 skulle säga Wilson”

Lane gissar att det finns tio till tolv bollar i omlopp. Det är en uppskattning efter hur många olika bollar rekvisitören behövde använda under filminspelningen.

Även om Wilson redan klubbats, finns det ännu chans för den filmtokige att göra andra fynd, då auktionen avslutas på söndag.

Förra året såldes en annan Wilson från filmen för 230 000 pund.

Läs även: Frankrike auktionerar ut beslagtagna Rolex på auktion [Dagens PS]

Du kanske också gillar