Hem Världen USA:s president Joe Biden upprepade löftet om ökad säkerhet till Sverige

USA:s president Joe Biden upprepade löftet om ökad säkerhet till Sverige

förbi admin
0 kommentar

Ryssland har öppet hotat med ”militärtekniska åtgärder” om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato. Att Nato nu får en 1 300 kilometer lång gräns mot Ryssland, om Finland går med i alliansen, har setts som särskilt allvarligt.

”Ryssland kommer att tvingas att vidta motåtgärder, både av militärteknisk natur men också av annan natur, detta för att neutralisera hotet mot nationens säkerhet, som ökar på det sättet”, skrev det ryska utrikesdepartementet i torsdags.

På fredagen höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö ett samtal med USA:s president med Joe Biden.

Under samtalet, som varade drygt 30 minuter, upprepade Biden de löften som USA lämnat om ”olika säkerhetshöjande åtgärder” som USA har sagt sig villiga att ge Sverige. Exakt vad dessa handlar om har inte bekräftats av parterna. Biden gav också sitt stöd till att Sverige och Finland själva måste få bestämma vilken väg de vill välja, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

”USA:s support för vår säkerhet och våra respektive val av säkerhetspolicy är mycket uppskattade”, skriver Magdalena Andersson på Twitter.

Sveriges statsminister ger också ett kortfattat uttalande i ett inlägg på Instagram:

– Vi har talat om den säkerhetspolitiska situationen här i vårt närområde med anledning av Rysslands krig i Ukraina och de säkerhetspolitiska diskussionerna som pågår nu i både Sverige och Finland, säger Magdalena Andersson i ett inlägg på Instagram.

Också Finlands president Sauli Niinistö summerar samtalet med Joe Biden väldigt kort.

– Vi delade en djup oro när det gäller Rysslands offensiv i Ukraina och jag gick igenom vilka steg Finland är på väg att ta när det gäller ett medlemskap i Nato, skriver Niinistö i ett inlägg på Twitter enligt Iltalehti.

Niinistö har tidigare sagt till DN att han kommer att ringa Rysslands president Vladimir Putin. Senast de båda talades vid var den 11 mars då de hade ett en timma långt telefonsamtal.

Du kanske också gillar