Annamme vinkit, miten ruokaan ei synny syöpää aiheuttavia karsinogeeneja grillatessa.
”Mustaksi kärähtänyt makkara maistuu vaan paremmalta.”
Tällaista vitsailua voi kuulla tänäkin juhannuksena. Leikkiä saa laskea, mutta hiiltynyt ruoka on syytä ottaa vakavasti.
– Mustaksi hiiltynyt ruuan pinta tarkoittaa sitä, että se sisältää meille myrkyllisiä aineita, ravinnon turvallisuutta tutkinut Helsingin yliopiston professori Marina Heinonen kertoo.
Mustaksi kärähtäneet kohdat sisältävät Ruokaviraston mukaan tutkitusti syöpää aiheuttavia aineosia eli karsinogeeneja.
Jos haluaa välttää syöpää aiheuttavat yhdisteet, makkaraa ei saa paistaa nuotion liekissä. Savuakin on syytä välttää ruokaa kypsentäessä, sillä se sisältää syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.
Tällä hetkellä 16 eri PAH-yhdistettä on määritelty vaarallisiksi, Ruokavirasto kertoo. Vaikka PAH-yhdisteet ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, ne eivät kerry elimistöön.
– Järki ja kohtuus on hyvä muistaa. Yhden mustuneen makkaran syöminen kerran kesässä ei nosta syöpäriskiä millään lailla, professori Heinonen sanoo.
Jos syö usein mustaksi grillattua ruokaa, se on Heinosen mukaan huonompi juttu.
Ovatko grillatessa kärähtäneet paprikat tai maissit yhtä vaarallisia kuin mustaksi paistetut makkarat?
– Kyllä ne ovat, jos kasvikset hiiltyvät mustaksi, professori Heinonen vastaa.
Liharuoka on usein se, joka on vaarassa kärähtää mustaksi. Lihasta tirisee rasvaa hiilille, mikä kiihdyttää palamista. Lisääntyneen kuumuuden seurauksena makkara tai pihvi kärähtää mustaksi.
Silläkin on terveyden kannalta merkitystä, mitä grillaa. Uusien ravitsemussuositusten mukaan olisi hyvä vähentää punaisen lihan syömistä ja lisätä kasvisten määrää lautasella.