Hem Världen Utbrott av covid efter militärparad i Nordkorea

Utbrott av covid efter militärparad i Nordkorea

förbi admin
0 kommentar

Sex personer har dött i ett explosivt utbrott av ”oförklarlig feber” i Nordkorea.

En enorm militärparad tros ha fungerat som superspridarevenemang.

– Det är en stor katastrof, säger Kim Jong-Un efter att 27 personer hittills dött i covidvågen.

Enligt regimen i hårt slutna Nordkorea har landet inte haft något fall av covid-19 under hela pandemin.

Fram tills nu. Och utbrottet som drabbat landet verkar ha slagit stenhårt.

Den 25 april var tiotusentals människor ute på gatorna i Pyongyang för att delta i den gigantiska militärparaden för att fira Koreanska folkarméns 90-årsdag.

Strax senare började människor insjukna.

Sprids explosionsartat

”En feber, vars ursprung inte har kunnat identifieras, har spridits explosionsartat nationellt sedan slutet av april. Fler än 350 000 människor har fått feber på kort tid”, uppgav den regimkontrollerade nyhetsbyrån KCNA enligt sydkoreanska sajten NK News på fredagen

Lördagens uppdatering är ännu mer dramatisk. 174 440 nya feberfall har registrerats under ett dygn. 21 nya dödsfall, totalt 27 sedan utbrottet inleddes.

Regimen säger inget om hur många av de sjuka och döda i ”feber” som är bekräftade fall av covid-19.

Militärparaden på Kim Il Sung-torget i Pyongyang markerade 90-årsdagen av Nordkoreas armé.

Hittills har man bekräftat att en smittad av varianten omikron dött under utbrottet.

Regimkontrollerad media uppger att analyser av ett ospecificerat antal feberfall i huvudstaden Pyongyang visar att de var smittade av omikron.

Nyhetsbyrån skriver att alla provinser, städer och kommuner nu är under lockdown och att alla personer på arbetsplatser och i bostadsområden måste isolera sig utan att produktionen hotas.

Cheong Seong-chang, som leder centret för Nordkoreastudier vid Sejonginstitutet, säger till Seoulbaserade NK News att militärparaden sannolikt fungerade som ett superspridarevenemang för viruset.

Nordkorea hade en övertro på sina karantänregler när de genomförde en stor militärparad med åskådare samtidigt som omikron härjade i grannlandet Kina, säger han till NK News.

Tiotusentals människor samlades för paraden – något som verkar ha utlöst ett covidutbrott i landet.

Kims debut i munskydd

Diktatorn Kim Jong-Un visade sig offentligt med munskydd för första gången under ett regeringssammanträde på torsdagen. Under mötet diskuterades ”maximala” åtgärder mot utbrottet.

Kim Jong-Un besökte också landets smittskyddsinstitut med sina toppmän Jo Yong Won Pak Jong Chon.

Diktatorn medgav att feberutbrottet exponerat en ”sårbarhet” i Nordkoreas förebyggande arbete mot pandemin. Ingen i landet är enligt uppgift vaccinerad mot covid-19.

Enligt nyhetsbyrån KCNA:s rapport uppgav Kim Jong-Un under mötet att det nu är viktigt att ”aktivt stänga ner områden” och att ”isolera och vårda febersjuka på ett ansvarsfullt sätt”.

– Att stoppa den akuta folkhälsokrisen snabbt är den viktigaste utmaningen och främsta uppgiften för partiet, sa Jong-Un.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Extremt oroande

Under fredagen satt totalt 187 800 människor i karantän på grund av utbrottet. Drygt 162 000 som insjuknat i utbrottet ska enligt KCNA ha tillfrisknat, uppger NK News.

Lina Yoon, Korea-analytiker vid Human Rights Watch, menar att det är ”extremt oroande” att regimen erkänner att viruset sprider sig explosionsartat i landet.

– De flesta nordkoreaner är kroniskt undernärda och ovaccinerade, det finns knappt några mediciner kvar i landet och sjukvården klarar inte av att handskas med pandemin, säger hon till The Guardian.

Flera experter på Nordkorea ser de nya uppgifterna om utbrottet, och nu dödsfallen, som ett tecken på att Nordkorea vill ha omvärldens hjälp.

– Folkhälsosituationen måste vara allvarlig, säger exempelvis Leif-Eric Easley, professor vid Ewha university i Seoul, till The Guardian.

Den enorma militärparaden tros ha fungerat som ”superspridarevenemang”.

Ryssland erbjuder hjälp

Nordkorea har hittills i pandemin nobbat erbjudanden om vaccin från Ryssland, Kina och programmet Covax som går via WHO.

Enligt uppgift har man valt den linjen eftersom vaccineringsprogrammet skulle innebära insyn från omvärlden.

Under fredagen uppgav Kremls talesperson Dmitry Peskov att Ryssland skulle agera snabbt om en begäran om hjälp kom från Nordkorea.

– De nordkoreanska kamraterna känner väl till våra vacciner, de känner till vår erfarenhet av covid-19, säger han.

Även Kina och Sydkorea erbjöd nödhjälp till Nordkorea under fredagen.

En talesperson för den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-yeol uppgav att man planerar för att hjälpa Nordkorea med mediciner och vaccin, men förtydligade senare att landet inte efterfrågat något stöd hittills under utbrottet, uppger NK News.

Enligt regimen i hårt slutna Nordkorea har landet inte haft något fall av covid-19 under hela pandemin. Fram tills nu.

Du kanske också gillar