Hem Världen Utrikesminister Ann Linde: Har inte nått en lösning med Turkiet om Nato

Utrikesminister Ann Linde: Har inte nått en lösning med Turkiet om Nato

förbi admin
0 kommentar

Turkiet har ställt sig skeptiska till Finlands och Sveriges medlemskap och anklagat länderna för att understödja de kurdiska organisationerna PKK och YPG som ligger i konflikt med Turkiet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde träffade under lördagskvällen sin turkiske motsvarighet för att diskutera en eventuell Natoansökan.

Enligt Linde nåddes ingen lösning och de två länderna har enats om att låta sina respektive diplomater fortsätta förhandlingarna.

– Vi var väldigt tydliga med att vi anser att PKK är en terroristorganisation. Men liksom många andra av Natos allierade har vi också samtal med andra kurdiska organisationer, sa Ann Linde.

– De tycker till exempel att i princip alla kurder i nordöstra Syrien tillhör samma organisation. Det anser inte vi, det anser inte USA, och så vidare.

Angående kraven på att inte tillåta PKK:s närvaro och aktiviteter svarar Linde:

– Vi har ju de lagar som gäller i Sverige och vi anser precis som EU att PKK är terroristklassade.

Söker förhandlingar

Turkiet stänger inte dörren för ett svenskt och finländskt Natomedlemskap. Men man vill att länderna agerar mot kurdiska PKK:s närvaro i länderna, uppger en senior utrikespolitisk rådgivare.

Turkiets president Tayyip Erdogan sa i fredags att han inte ser positivt på att Sverige och Finland går med i Nato.

– Skandinaviska länder är gästhem för terroristorganisationer, sa den turkiske ledaren bland annat.

Utspelet väckte stor uppmärksamhet eftersom samtliga Natoländer måste godkänna nya medlemmar. Ett turkiskt nej skulle alltså kunna blockera både Sverige och Finland från att gå med i militäralliansen.

Nu uppger Ibrahim Kalin, talesperson och senior rådgivare till Erdogan, att Turkiet trots allt söker förhandlingar med länderna.

– Vi stänger inte dörren. Men vi höjer frågan som en fråga om Turkiets nationella säkerhet, säger Ibrahim Kalin i en intervju med Reuters.

Du kanske också gillar