YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvien suomalaisten partiointi tukikohdan ulkopuolella on vähentynyt, ja joinain päivinä ulos ei ole menemistä ollenkaan.
Israelin ja äärijärjestö Hizbollahin välisen sodan eskalaatiosta huolimatta uudet suomalaiset rauhanturvaajat saapuvat Libanoniin suunnitellusti noin kahden kuukauden päästä, kertoo suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonin komentaja Jukka Honkanen STT:lle.
– Normaali suunniteltu rotaatio on tuossa marras–joulukuun vaihteessa, ja näillä näkymin sen mukaan mennään, mitään muutosta meillä ei ole suunnitelmissa. Olemme valmistautuneet siihen, että pääosa tästä joukosta vaihtuu, kertoo Honkanen.
YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatiossa Libanonissa palvelee noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa osana ranskalaista pataljoonaa. Rauhanturvaajien arjessa sota näkyy partioinnin vähentymisenä.
– Emme enää pysty ihan samalla tavalla toimimaan tuolla operaatioalueella esimerkiksi partioimalla, vaan joudumme aika paljon viettämään aikaa nyt tässä tukikohdassa. Meitä ei lasketa tuonne ulos, mikäli se arvioidaan liian riskialttiiksi, kertoo Honkanen.
Suomalaiset rauhanturvaajat toteuttavat edelleen partioita, mutta niiden määrä on vähentynyt reippaasti entisestä, Honkanen kertoo.
– Jokaiselle päivälle aina valmistellaan partiot edellisenä päivänä, ja sitten seuraavana aamuna odotetaan lupaa, joka tulee Unifilin esikunnasta. He ovat yhteyksissä myös Israelin puolustusvoimiin ja sitä kautta selvittävät, onko jollekin alueelle turvallista mennä. Jos sieltä tulee vihreää valoa, niin totta kai toteutetaan niitä partioita.
Mieliala ”yllättävän korkealla”
Reservipataljoona, johon suomalaiset kuuluvat, toteutti aiemmin keskimäärin 4–5 partiota päivässä, mutta nyt partioita toteutuu ehkä vain yksi tai ei yhtäkään päivässä, Honkanen kertoo. Suomalaiset tekevät puolet partioista.
Toteutuneilla partioilla rauhanturvaajat eivät tilanteesta huolimatta kanna aiempaa raskaampaa varustusta. Mukana on Honkasen mukaan ”sama itsepuolustuskalusto” kuin aiemminkin.
Israelin ja Hizbollahin välinen sota on näkynyt tulituksena ja ilmaiskuina kuulo- ja näköetäisyydellä suomalaisista, vaikka aivan lähialueelle iskuja ei olekaan osunut, komentaja kertoo. Israelin maahyökkäyksestä ei ole näkynyt merkkejä suomalaisten valvomalla alueella, mutta hajanaisia tietoja on kantautunut muilta Unifilin valvoman alueen pataljoonilta.
Suomalaissotilaiden suurempaa turhautumista tilanteeseen komentaja ei kerro havainneensa, vaan hän sanoo mielialan olevan hyvä.
– Se on yllättävän korkealla tasolla, Honkanen sanoo.