Hieho käyttäytyy kohdattaessa aggressiivisesti, ja se on päätetty lopettaa. Näköhavainnot eläimestä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.
Eeva Kuivas,
Maaria Haikola
Etelä-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella etsitään aggressiivista Unssi-hiehoa. Hieho on poikimaton, naaraspuolinen nauta.
Hieho karkasi kolme viikkoa sitten Ranualta, mutta viimeisin havainto siitä on viikon takaa naapurikunnasta Iistä Oijärven–Lamminperän -alueelta.
Tv:stä tuttu maitotilallinen Aleksi Kortesalmi kertoo, että hänen ostamansa hieho karkasi heti, kun se pääsi pois kuljetusautosta. Seuraavana päivänä hieho löytyi kotimetsästä, josta se yritettiin kuuden henkilön voimin saada navettaan.
Kortesalmen mukaan äkäinen eläin alkoi käydä ihmisten päälle oudossa ympäristössä.
– Siinä meinasi ihmiset jäädä alle, joten tulin siihen päätökseen, että se täytyy lopettaa, Kortesalmi sanoo.
Hän soitti naapurilleen, jonka piti tulla lopettamaan Unssi, mutta eläintä ei enää löydetty.
Viikko sitten Kortesalmi sai soiton ystävältään Oijärveltä. Tämä kertoi, että Unssi on nähty alueella.
– Kun se on noin pitkän matkan kulkenut, niin sehän voi olla kohta vaikka Kajaanissa, Kortesalmi nauraa.
”Siinä pitää olla nopeat jalat”
Kortesalmea huolettaa, että Unssi kohtaa metsässä esimerkiksi marjastajan ja joku loukkaa itsensä sen kanssa. Hän onkin varoitellut ihmisiä hiehosta yhteisöpalvelu Facebookissa.
Kortesalmi uskoo, että hieho on arka, eikä päästä ihmisiä lähelleen. Kohdattaessa se käyttäytyy kuitenkin aggressiivisesti.
– Se varmasti tappaa ihmisen, jos menee liian lähelle, hän varoittaa.
Jos Unssi-hiehon kohtaa, tilanteesta kannattaa Kortesalmen mukaan perääntyä, irrottamatta katsettaan eläimestä. Suojautua voi tarvittaessa esimerkiksi puun taakse.
– Jos eläin sattuu hyökkäämään, silloin pitää vain hypätä sivuun juuri ennen kuin se törmää. Siinä pitää olla nopeat jalat.
Ei sovi lypsylehmäksi
Ayrshire-rotuinen Unssi on väriltään kokonaan punaruskea ja siinä on vain vähän valkoista. Kortesalmen mukaan se ei ole myöskään kovin isokokoinen. Unssilla on oikeassa korvassaan korvamerkki, jossa on numero 311.
Näköhavainnot eläimestä voi ilmoittaa suoraan hätäkeskukseen. Kortesalmen mukaan poliisi tulee lopettamaan hiehon, jos hän ei itse pääse paikalle.
Hänen mukaansa Unssin lopettaminen on kurjaa, mutta välttämätöntä. Kyseessä on turvallisuuskysymys, sillä maitotilallisen pitää pystyä luottamaan siihen, että pihaton lehmät antavat hänen tehdä työtään rauhassa.
– Minulla on sellainen periaate, että jos eläin käy ihmisen päälle, niin ei siitä voi enää lypsylehmää tehdä, Kortesalmi kertoo.
Toisaalta Unssi saattaa olla päätynyt jo petojen suihin, Kortesalmi arvelee.
– Kun siellä on kairaa niin tolkuttomasti, niin eihän sitä tiedä, että missä se on.