Tampereen seurakuntayhtymä lämmittää jo vainajien tuhkaamisesta syntyvällä lämmöllä omia kiinteistöjään lähellä Vatialan krematoriota.
Tampereen seurakuntayhtymä haluaa johtaa Vatialan krematoriosta syntyvän hukkaenergian kaukolämpöverkkoon.
Vainajien tuhkaamisesta syntynyttä lämpöenergiaa käytettäisiin suunnitelman mukaan kiinteistöjen lämmittämiseen Kangasalan keskustan ja Vatialan alueella.
Kaukolämpöä tuottavan ja jakavan Kangasalan Lämmön toimitusjohtaja Pekka Lehtonen vahvistaa Ylelle, että asiasta on käyty alustavia neuvotteluja.
Lehtonen kertoo, että seurakuntayhtymä on ollut kiinnostunut krematorion hukkalämmön hyödyntämisestä jo pitkään.
Lämpöyhtiö kiinnostui asiasta enemmän, kun suunnitelmat nykyisen krematorion viereen tulevasta uudesta krematoriosta tulivat ajankohtaisemmiksi.
Vaikutus näkyisi tuhkausmaksuissa
Tällä hetkellä seurakuntayhtymä lämmittää Kangasalla vainajien tuhkaamisesta syntyvällä lämmöllä omia kiinteistöjään lähellä Vatialan krematoriota.
Lämpöä jää kuitenkin käyttämättä erityisesti kesäaikaan. Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo haluaisi energian hyötykäyttöön.
Nyt hukkalämpö ajetaan lauhduttimen läpi taivaan tuuliin, joten kaukolämmöksi kanavoimisella olisi myös myönteisiä ympäristövaikutuksia.
– Tämä on meille vastuullisuuden ja ympäristönäkökulman suhteen tärkeä asia.
Päätalo sanoo, ettei tällaisia investointeja vaativia ratkaisuja tehdä viherpesun nimissä, vaan asiassa on myös taloudellinen puoli. Päätalon mukaan investoinnin takaisinmaksuaika olisi tässä tapauksessa alle kymmenen vuotta.
Krematoriota ei kuitenkaan lain mukaan saa ylläpitää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.
– Käytännössä mahdollinen taloudellinen hyöty valuu asiakasmaksuihin. Eli tuhkausmaksut ovat sitten matalammat, selventää Päätalo.
Krematorion hukkalämpöä viedään kaukolämpöverkkoon jo ainakin Espoossa, kertoo Helsingin seudun kauppakamari.
Valmista jo ensi talveksi?
Vatialan hautausmaan yhteydessä oleva, vuonna 2013 aloittanut krematorio ja Kangasalan Lämpö oy:n lämmönjakelukeskus sijaitsevat lähekkäin.
Tekninen toteutus ei olisi hukkalämmön viemiseksi vaikea, sanoo Kangasalan Lämmön Pekka Lehtonen.
Krematorion ja lämpölaitoksen välille rakennettaisiin meno- ja paluuputket. Krematorio voisi tarvittaessa käyttää laitoksen kaukolämpöä, eli lämpöä liikkuisi siis molempiin suuntiin.
Kaupungin omistaman Kangasalan Lämpö oy:n näkökulmasta krematoriolta tuleva hukkalämpö ei ole määrältään merkittävä. Ei edes uuden krematorion mahdollisesti valmistuttua.
Kaukolämpöyhtiön näkökulmasta ongelmana on myös se, että krematoriolta lämpöä tulee jaksottaisesti, koska siellä tuhkataan vain päiväsaikaan ja arkisin. Yhtiölle sopii hukkalämmön tuottajaksi parhaiten tasainen lämmöntuottaja, jottei sen tarvitse korvata hiljaisen ajan kapasiteettia muilla laitoksilla.
Jos seurakuntayhtymä ja Kangasalan Lämpö pääsevät sopimukseen, voi nykyisen krematorion hukkalämpö lämmittää koteja jo ensi talvena.
– Kaikki hukkalämpö kiinnostaa meitä. Energiaa ei kannata päästää taivaalle vaan sitä kannattaa hyötykäyttää, Lehtonen toteaa.