Rasistisiksi epäillyt puukotukset ovat lisänneet jännitteitä Oulussa.
Kysyimme Oulun ydinkeskustassa työskenteleviltä ulkomaalaistaustaisilta ihmisiltä, miten he kokevat nykyisen ilmapiirin ja miten rasismi näkyy arjessa.
Turkista Ouluun 16 vuotta sitten muuttanut ravintolayrittäjä Nadir Özdemir on huomannut käytöksensä muuttuneen puukotusten jälkeen siten, että kaupungilla liikkuessa tulee katseltua hieman tarkemmin ympärilleen. Sellaista hän ei ole aiemmin tehnyt.
Nyt tunne turvallisuudesta on ottanut takapakkia.
Özdemir kertoo keskustelleensa yrittäjäkollegoidensa kanssa siitä, kuinka liiketoiminnassa on ollut poikkeuksellisen hiljaista, vaikka yleensä kesäaikana ovipumppu käy. Hän arvioi, että tapahtumien vuoksi moni turisti jättää tulematta kaupunkiin.
– Harmittaa hirveästi: miten Oulussa voi tapahtua tällaista. Ja nyt koko Suomessa Ouluun liitetään rasismi ja puukotus, hän sanoo.
Seksuaalirikosvyyhti on voinut jättää pysyvän jäljen
Oululainen pitkän linjan ravintolayrittäjä Hidir Cinar sanoo, että rasismia on Oulussa nykyään paljon aiempaa enemmän. Siksi viimeaikaiset väkivallanteot eivät varsinaisesti yllättäneet.
– Kyllähän tämä on ollut tulollaan jo ja ehkä tämä ei lopu tähän. Toivottavasti loppuu. Toivotaan, ettei mitään pahempaa tapahdu.
– Tämä oli jo odotettavissa, kun niitä raiskaussarjoja alkoi paljastumaan. Siitä uutisoitiin laajalti ja kyllä ne kiristivät ilmapiiriä entisestään. Ei voi olettaa, että ne vain pyyhkäistään maton alle.
Oulun seksuaalirikoksiin kohdistuneesta massiivisesta mediajulkisuudesta tehtiin myös tutkimus. Sen tehnyt Tampereen yliopiston mediatutkija Elina Tolonen pitää mahdollisena, että seksuaalirikosvyyhti on jättänyt pysyvän jäljen erityisesti valmiiksi maahanmuuttajavastaisten ihmisten ajatteluun.
Videolla Nadir Özdemir, Hidir Cinar ja Qarani Dariya kertovat, pelottaako Oulun keskustassa liikkuminen.
Enemmän vastuuta poliitikoille ja medialle
Hidir Cinar on syntynyt Turkissa, minne hänen perheensä muutti Italiasta ennen Cinarin syntymää. Suomeen hän saapui jo 1980-luvulla.
Cinar ei itse ole omien sanojensa mukaan kokenut rasismia moneen vuoteen. Rasismin ennaltaehkäisyssä hän peräänkuuluttaa median ja poliitikkojen vastuuta.
– Poliitikkojen ja median pitäisi ottaa vastuuta siitä, mitä kirjoittaa ja mitä suustaan päästää tulemaan, vaikka se tarkoittaisikin hyvää. Tavallinen kansa kuuntelee heitä.
Videolla oululaisnuoret kertovat, miten rasismi näkyy heidän arjessaan.
”Suomessa on aina turvallista, ei tarvitse pelätä”
Qarani Dariyan mukaan rasistinen kohtelu on jopa arkipäiväistä. ”Mene pois täältä”, sanoi nuori aikuinen mies hänelle muutama päivä sitten, kun hän käveli ydinkeskustassa.
Pelolle hän ei anna silti sijaa. Hän kulkee kaupungilla normaalisti: kävelee töihin parturiliikkeeseen tai kuntosalille.
Dariya pitää Oulua turvallisena ja toivoo, että nyt pinnalla oleva tilanne rauhoittuu nopeasti.
– Jos joku tekee väärin, ei se tarkoita, että kaikki tekevät. Ja jos joku tekee väärin, hän vastaa siitä poliisille, Dariya sanoo.
Oulussa yli kolme vuotta asunut Dariya tuli Kurdistanista Suomeen yhdeksän vuotta sitten. Hän luottaa Suomeen ja ”maan järjestelmiin”.
– Suomessa on aina turvallista. Ei tarvitse pelätä.
26.6. kello 18.44 Täsmennetty juttua: toisesta puukotuksesta epäilty oli alle 10-vuotias Oulussa paljastuneen seksuaalirikosvyyhdin tapahtuma-aikana.