Hem Världen Våldsamt när tusentals sörjde dödad journalist

Våldsamt när tusentals sörjde dödad journalist

förbi admin
0 kommentar

Säkerheten var förstärkt i samband med begravningen av den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern Shireen Abu Akleh.

Begravningståget gick från ett sjukhus till en katolsk kyrka i Gamla staden.

Tv-bilder visar hur tumult inledningsvis bröt ut när israelisk polis gav sig in i folkmassan för att ta ned palestinska flaggor. Poliserna slog med sina batonger och i kaoset tappade kistbärarna tillfälligt taget om kistan, som var draperad i en palestinsk flagga.

Den israeliska polisen uppger att personer i folkmassan skanderade ”nationalistiska uppviglande” ramsor och kastade sten.

EU:s delegation på Västbanken och i Gaza kritiserar i ett uttalande polisens ”onödiga våld” och för att riskera ”ge bränsle åt ytterligare spänningar”.

Innan Shireen Abu Akleh på fredagen fördes till den sista vilan i Jerusalem fick hon på torsdagen vad som liknade en statsbegravning i Ramallah på Västbanken.

– Hennes röst gick in varje hem, förlusten av henne är ett sår i våra hjärtan, säger sörjande Hadil Hamdan.

Den erfarna Al Jazeera-journalisten sköts ihjäl i onsdags i samband med en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin.

Israels militär, som utreder dödsskjutningen, uppger i ett uttalande att det finns ”två möjligheter” för varifrån den dödande kulan kom. Antingen träffades journalisten av beskjutning från palestinskt håll eller så träffades hon när en israelisk soldat besvarade elden från sitt fordon.

Du kanske också gillar