Disinformaatio johti mellakoihin Britanniassa, kun lasten puukottajaa väitettiin islamistiseksi terroristiksi. Asiantuntijan mukaan Venäjä hyödyntää yhteiskunnan jakolinjoja.
Britannia ajautui kaaokseen, kun sosiaalisessa mediassa levitetyt valheelliset tiedot kolmen lapsen puukottajasta johtivat mellakoihin useissa kaupungeissa. Vaihtoehtoajattelun tutkijan mukaan vastaavanlaiset kehityskulut ovat mahdollisia myös Suomessa.
Tapahtumat saivat alkunsa, kun 17-vuotias nuori mies teki puukkoiskun lasten tanssileirille Southportin kaupungissa viime maanantaina. Iskussa kuoli kolme tyttöä ja useita vahingoittui. Lontoon kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoi Ylen aamussa, että puukotusten tekijästä alettiin levittää väärää tietoa ennen kuin todellinen tekijä oli tiedossa.
Sosiaalisessa mediassa levitetyn valheellisen tiedon mukaan tekijä olisi laiton maahanmuuttaja ja islamistinen terroristi, Crowley kertoo.
– Britanniassa hyvin tunnetut äärioikeistovaikuttajat houkuttelivat ihmisiä kaduille, hän kertoo väärän tiedon levittäjistä.
Crowleyn mukaan poliisi oli joutunut oikaisemaan väitteitä ja kertomaan, että 17-vuotias syytetty on ruandalaistaustainen ja Britanniassa syntynyt ja kasvanut nuori mies.
Myös Britannian pääministeri Keir Starmer sanoi mellakoiden olevan äärioikeistolaisten masinoimia.
Tarkoituksella masinoidut mellakat mahdollisia Suomessakin
Helsingin yliopiston vaihtoehtoajattelun tutkijan Niko Pyrhösen mukaan myös Suomessa on tahoja, jotka odottavat tilaisuutta masinoida jotakin samankaltaista, mitä nyt Britanniassa nähdään.
– Suomessa on samanlainen infra, jota kautta valheellista tietoa pystytään välittämään nopeasti, ja on toimijoita, joiden intresseissä on toimia näin, Pyrhönen sanoo.
Hybridiuhkien asiantuntija Hanna Smith puolestaan sanoo, että vastaava kehityskulku on Suomessa kyllä mahdollinen, mutta ei välttämättä samalla tavalla kuin Britanniassa, jossa yhteiskunnan rakenne on erilainen esimerkiksi maahanmuuton suhteen.
Pyrhönen ja Smith keskustelivat Britannian mellakoista Ylen aamussa.
Britannian mellakoiden taustalla vaikuttaa kahtiajakautuneet mielipiteet maahanmuutosta, eikä ilmiö ole Smithin mukaan ainutlaatuinen.
Maahanmuutto jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Kun yhteiskunnassa tapahtuu Britannian puukotusiskun kaltainen tapahtuma, tietyt ryhmät voivat hyödyntää tilannetta ja laittaa tarkoituksellisesti liikkeelle väärää tietoa.
Näin Venäjä hyödyntää jakolinjoja
Britannian hallitus epäilee, että mellakoita lietsovan disinformaatiokampanjan takana on vieraan valtion vaikuttamisyritys. Valeuutisia levittäneellä Channel 3 Now -verkkosivulla tiedetään olevan yhteyksiä Venäjään.
Disinformaatio tarkoittaa valheellista tai harhaanjohtavaa tietoa, jolla pyritään tarkoituksellisesti vaikuttamaan ihmisten ajatuksiin ja toimintaan.
Viime vuosina Venäjä on selvästi osallistunut samantyyppisiin tapahtumiin, sanoo Smith. Hän kertoo, että Venäjä ei itse aloita tilanteita, vaan hyödyntää esimerkiksi propagandasivustojen väitteitä. Hän korostaa, etteivät valheita levitä todelliset uutismediat vaan sosiaalisen median kanavat ja niin kutsutut valemediat.
Smithin mukaan venäläiset mediat vahvistavat valemedioissa esiintyneiden väitteiden sanomaa rummuttamalla niitä eteenpäin.
Kun tilanne kärjistyy, Venäjä pystyy osoittamaan, ettei maahanmuutto ole hallinnassa, hallitus ei ota tavallisia kansalaisia huomioon, eikä demokratia toimi.
– Tämä on kaikki sellaista, mitä autoritaariset hallinnot, Venäjä mukaan lukien, haluavat näyttää kansalaisilleen.