Hem Hälsa Valrossen Freya jagade badgäst i Norge

Valrossen Freya jagade badgäst i Norge

förbi admin
0 kommentar

Polisen i Norge har fått in en anmälan om att valrossen Freya anlänt till stranden Kadettangen i norska Bærum och jagat en person som badade.

Enligt polisen ska Freya ha uppträtt argt och väst till åt en människa.

En polisbåt är på plats för att se till att badgästerna håller avstånd från djuret och uppger till VG att hon befinner sig vid ett hopptorn.

Tidigare hot om avlivning

När Freya var på besök i Oslo för två veckor sedan fick stadens stadsmiljöverk ryta till med en hård uppmaning om att lämna Freya ifred. De menade att närgångna personer kunde provocera fram flyktsituationer där Freya skadar sig själv eller en annan människa, vilket i sin tur kunde leda till att folk begär att hon avlivas.

Fiskeridirektoratet, Norges rådgivande myndighet inom fiskeri och havsbruk, menar att det avlivning endast skulle ske i sista hand. Därför riktar även de en tydlig uppmaning om att folk ska hålla avstånd till valrossen.

“Valrossar är vilda, skyddade djur. Det betyder att avlivning är det sista alternativet. För att avliva måste det finnas en fara för liv och hälsa”, skrev kommunikationsrådgivaren Nadia Jdaini på Fiskeridirektoratet i ett sms till VG.

“Därför är det så viktigt att folk håller avstånd för att inte orsaka en farlig situation. När vilda djur känner sig hotade kan de attackera.”

Texten uppdateras

LÄS OCKSÅ: Oslo varnar: Då kan valrossen Freya avlivas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar