Pohjanmaan rannikon pienestä kunnasta ponnistava huumoriyhtye KAJ tuo ylpeydellä esiin Vöyriä ja juuriaan maaseudulla. Tutkijan mielestä teemalla on juuri nyt kysyntää.
Ruotsia Euroviisuissa edustanut KAJ kertoo ylpeästi olevansa kotoisin Vöyriltä ja ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, siis maaseudulta. Vöyriläisyys on oleellinen osa yhtyeen imagoa.
Aluetieteen yliopisto-opettaja Tuomas Honkaniemi Vaasan yliopistosta on tutkinut paikallisuuden hyödyntämistä 2010-luvun puolessavälissä perustetuissa ja brändiään uudistaneissa yrityksissä.
Hän näkee kiinnostavan yhteyden tutkimiensa yritysten ja nyt julkisuuden valokeilaan nousseen pohjalaisen KAJ’n välillä.
Nuorten yritysjohtajien yritysten julkisuuskuvassa ovat aiemmin korostuneet yleiset ja globaalit arvot, myöhemmin ne ovat alkaneet painottaa omia juuriaan ja paikallisuutta. Näistä myös vöyriläisyhtye KAJ ponnistaa.
– Ehkä kotiseudun näkeminen positiivisena on sukupolviteema. Myös KAJ’n jäsenet ovat nuoria aikuisia.
Uuden ajan ilmiö
Tuomas Honkaniemen mukaan kiinnostavaa on myös ajankohta.
– On vaikea nähdä, että KAJ olisi voinut menestyä vaikkapa 2000-luvun alussa, kun vallalla olivat erilaiset arvot. Nyt aika oli kypsä.
Honkaniemi analysoi, että KAJ’ssa korostuvat aitous ja rosoisuus.
– Näytetään aidosti ja rehellisesti, millaista Vöyrillä on. Esimerkiksi musiikkivideossa ajellaan vanhalla traktorilla kyläteillä.
Honkaniemi on tutkimuksessaan pohtinut paikkaseksikkyyttä. Juuri sitä KAJ on tuonut Vöyriltä esiin huumorilla ja lempeästi, hän toteaa.
– Kiinnostavien ilmiöiden ei siis tarvitse tulla isosta paikasta, vaan ne voivat nousta myös pienestä maalaiskunnasta.
Honkaniemi miettii, mistä aiempi juurien peittely voisi johtua.
– Suomalaisilla on ollut tunnetusti huono itsetunto, kenties johtuen suhteellisen myöhäisestä kaupungistumisesta 1960–1970-luvuilla. Se on saattanut selittää sitä, että on nähty maaseutu negatiivisena ja ainoastaan puutteidensa, kuten vaikka muuttotappion ja puuttuvan infrastruktuurin, kautta, hän sanoo.
Suosiosta hyötyy moni
Tuomas Honkaniemen mukaan KAJ’n suosiosta hyötyvät erityisesti yhtyeen kotikunta ja sen matkailu.
– Mieletöntä, miten pieni maalaiskunta on saanut näkyvyyttä! Tietynlainen lottovoittohan se Vöyrille on ollut.
KAJ on laajentanut Pohjanmaan alueen tunnettavuutta. Ruotsin kieli ja omintakeinen Vöyrin murre ovat nousseet suomalaisten tietoisuuteen.
– Julkisuus on laajentanut tiettyä stereotyyppistä pohjalaiskuvaa, joka on ehkä ollut aikaisemmin Etelä-Pohjanmaan hallitsema. Pohjanmaa on tuonut muualla Suomessa lähinnä lakeuden ja viljapellot.
Nyt jopa suomenkieliset pikkulapset laulavat KAJ’n biisejä ja keksivät niihin omia sanoituksiaan.
– Suomen näkyvyys maailmalla on kasvanut. Moni tietää, että Baseliin lähetettiin Suomesta saunoja.
Vöyrin kunta aikoo kiitokseksi rakentaa yhtyeelle saunan. Ehkä siitä tulee matkailuvaltti, miettii Honkaniemi.