Astman pahenemista, iho-oireilua ja päänsärkyä. Useilla oppilailla poissaolojaksot ovat olleet pitkiä.
Pelkästään kevätlukukaudella yhdeksän uutta oppilasta on ilmoittanut oireista.
Näin selviää Kangasalalla sijaitsevan Kirkkoharjun koulun sisäilmatyöryhmän kokousten pöytäkirjoista tältä vuodelta.
Koulussa on kärsitty vuosia vakavista sisäilmaongelmista. Koulun vanhempainyhdistys on vedonnut voimakkaasti sen puolesta, että rakennus pitäisi purkaa tai vähintäänkin poistaa opetuskäytöstä. Samoin keskustan valtuustoryhmä teki maaliskuussa valtuustoaloitteen, jossa koululle vaadittiin kokonaan uusia tiloja.
Kirkkoharjun koulurakennukset ovat suojeltuja sekä merkittävä osa kaupungin kulttuurihistoriaa, eikä niitä näin ollen pureta.
Kangasalan kaupunginvaltuusto on sitä mieltä, että opiskelu suojellussa koulurakennuksessa jatkuu.
Rakennus on tarkoitus peruskorjata, sillä se tulee alustavan arvion mukaan halvemmaksi kuin uuden koulun rakentaminen, kertoo Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala. Lisäksi suojellulle rakennukselle ei ole muuta käyttöä kuin kouluna toimiminen.
Vanhempainyhdistys on päätökseen pettynyt.
– Emme ole vakuuttuneita siitä, että tiedot rakennuksen kunnosta ja oireilevista lapsista ovat tavoittaneet päätöksentekijät ajoissa. Koemme, että meitä ei ole kuultu ja huoltamme on vähätelty, toteaa yhdistys sähköpostiviestissään.
Oireilua on, mutta ei tarpeeksi
Kirkkoharjun koulussa on vajaat 400 oppilasta ja työntekijöitä 45.
Oppilaiden lisäksi 15 eri työntekijää on ollut lukuvuoden aikana yhteydessä työterveyshuoltoon sisäilmaoireilun vuoksi. Yksi työntekijä on irtisanoutunut ja yksi työntekijä sijoitettu toisaalle oireilun vuoksi.
Siirtoa on suositeltu myös kahdelle muulle työntekijälle. Koulun terveydenhoitajalle on järjestynyt kesäksi tila toisessa kohteessa. Oireilusta on raportoitu eri tiloissa ympäri koulua.
Kuluvan lukuvuoden aikana eri luokkatiloissa on ollut käytössä 18 ilmanpuhdistinta. Pöytäkirjoissa todetaan, että ne ovat auttaneet.
Sisäilmatyöryhmän pöytäkirjojen mukaan ilmoituksia sisäilmaan liittyen on tullut vuodesta 2014 lähtien.
Vuonna 2017 kerrottiin, että koulusta paljastui laajoja kosteusvaurioita.
Kritiikkiä keräsi tuolloin suunnitelma vaihtaa oireettomat oppilaat luokkaan, jossa oireilua esiintyi. Tämä päätös kuitenkin peruttiin.
Sirkku Malvialan mukaan tiedossa on, että oireilua esiintyy.
– Kyllä sitä on, mutta ei niin paljon, että koulu olisi asetettu käyttökieltoon. Ennen peruskorjausta tiloja ei saada sellaiseksi, ettei siellä joku oireilisi, hän sanoo.
Tampereen kaupungin terveydensuojelutarkastaja Tiina Ripatti on ollut mukana koulun sisäilmatyöryhmässä. Ripatin mukaan tiloja ei ole asetettu käyttökieltoon, sillä koulussa on ryhdytty sisäilmaa parantaviin toimenpiteisiin.
Ripatin mukaan peruskorjaus olisi kuitenkin pitänyt toteuttaa jo aiemmin.
– Mikäli niin oltaisiin tehty, nykytilanne ei välttämättä olisi päässyt tällaiseksi.
Peruskorjauksessa tarkoitus laittaa kaikki uusiksi
Kangasalan kaupungin kunnossapitovastaavan ja Kirkkoharjun koulun sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Toni Lahden mukaan vuoden 2017 kuntotutkimuksen tulosten perusteella koulussa tehtiin laajalti erilaisia korjaustoimia.
Vanhempainyhdistyksen mielestä ne ovat olleet pelkkiä ”purkkaviritelmiä”, joilla on tuhlattu kaupunkilaisten rahoja.
Pöytäkirjoihin on merkitty, että korjaukset tehtiin lyhyttä käyttöikää silmällä pitäen, koska ajatus oli, että peruskorjaus tulisi pian.
Kaupungin investointiohjelman mukaisesti peruskorjaus on kuitenkin alkamassa vasta syksyllä 2026.
Vanhempainyhdistys ei ole vakuuttunut, että peruskorjauskaan ratkaisee koulun sisäilmaongelmia.
Sirkku Malvialan mukaan koulun rakennukset eivät ole niin huonossa kunnossa, ettei niitä voisi korjata. Hän muistuttaa, että peruskorjauksessa koulusta on tarkoitus tehdä uudenveroinen.
Lisää korjauksia jo tulevana kesänä
Kirkkoharjun koulun vanhan osan rakenteissa on todettu kuluvan kevään aikana ilmatiiveyspuutteita, jotka on tarkoitus hoitaa kuntoon kesän aikana.
Kirkkoharjun 1.–2. luokkien opetus myös siirtyy elokuussa avautuvaan Omenatarhan pienten lasten yksikköön Pikkolaan.
Kyse on myös rahasta. Kaupunki on joutunut tasapainottamaan talouttaan useilla miljoonilla euroilla.
Alustava arvio peruskorjauksen hinnasta on kouluverkkoselvityksen mukaan molempien koulurakennusten osalta yhteensä reilut yhdeksän miljoonaa euroa. Tällä hetkellä käynnissä on tarveselvitys, jossa yksityiskohdat ja hinta tarkentuvat.
Malviala sanoo, että myös koulun pihan turvallisuutta on tarkoitus parantaa peruskorjauksen yhteydessä, muun muassa siirtämällä koulun pihaa halkova tie toisaalle.
– Ihan varmasti koulusta saadaan toimiva ja turvallinen pitkälle tulevaisuuteen, hän vakuuttaa.