Hem Världen 100 dagars krig – nu bråkar ukrainska politiker med varandra – Sydsvenskan

100 dagars krig – nu bråkar ukrainska politiker med varandra – Sydsvenskan

förbi admin
0 kommentar

Hundra dagar har gått. Ukraina har klarat sig bättre än många förväntade sig, men 6,6 miljoner ukrainare har flytt landet. Kalle Kniivilä summerar de senaste dagarna i kriget.

Livet återvänder till den befriade Kievförorten Irpin.
Bild: Natacha Pisarenko/AP

Ryska trupper intar Sievjerodonetsk

Under veckan som gått har de ryska angriparna lyckats inta större delen av Sievjerodonetsk, den sista stora staden i Donetsklänet som ukrainska styrkor hittills hållit. Ryssland har hittills inte lyckats omringa de ukrainska styrkorna som i huvudsak retirerat till grannstaden Lysytjansk.

Medan Ryssland koncentrerar sina styrkor kring Sievjerodonetsk har Ukraina gått till motanfall i trakterna kring Charkiv och Cherson.

Det har nu gått hundra dagar sedan det ryska anfallet inleddes. På fredagsförmiddagen publicerade Volodymyr Zelenskyj en ny version av den video som blev viral under krigets första dagar. Presidenten står återigen utanför palatset på Bankgatan i centrala Kiev, tillsammans med sina närmaste medarbetare.

Annons

Presidenten är kvar, alla är kvar, ingen har flytt fältet, säger han:

– Och vårt lag är mycket större. Ukrainas väpnade styrkor är här. Och framför allt är Ukrainas folk här. Vi har redan försvarat Ukraina i hundra dagar. Vi kommer att segra.

Annons

Men för att segra behöver Ukraina mer hjälp från väst, sade landets utrikesminister Dmytro Kuleba i veckan. Och det har kommit löften om nya vapensystem från flera länder. Sverige har bland annat lovat skicka sjömålsrobotar, medan USA utlovar modernt raketartilleri.

Urvattnat sanktionspaket klubbat

Efter många om och men lyckades EU i veckan till slut enas om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland, som bland annat ska sätta stopp för import av rysk olja. Fast inte riktigt all import, och inte riktigt än.

Framför allt Ungern har motsatt sig importförbudet, eftersom landet är beroende av rysk olja. Nu undantas oljeledningar från embargot, vilket innebär att Ungern kan fortsätta att importera rysk olja. Utfasningen av rysk olja i andra EU-länger kommer att ta flera månader.

De 27 EU-ländernas ledare kom under veckans toppmöte i Bryssel också överens om ytterligare ekonomiskt stöd till Ukraina på motsvarande närmare 95 miljarder kronor.

6,6 miljoner har flytt

Över 6,6 miljoner ukrainare har flytt landet sedan kriget började, enligt nya siffror från FN. De flesta, 3,5 miljoner, har sökt skydd i grannlandet Polen. Som mest, i början av kriget, kom 100 000 flyktingar om dagen till den polska gränsen. I maj har antalet sjunkit till ungefär 20 000 nya flyktingar varje dag.

Av de 2,9 miljoner ukrainare som sökt sig vidare från grannländerna finns de flesta nu i Tyskland, Tjeckien och Italien. I Sverige har närmare 40 000 ukrainare sökt skydd sedan det ryska anfallet inleddes.

Annons

Annons

Pajkastning i ukrainsk politik

Ukrainsk inrikespolitik brukar handla om fula knep, smutskastning och korruption. När kriget började glömdes allt gammalt groll, president Zelenskyj skakade hand med sin ärkerival, den förre presidenten Petro Porosjenko, och all kraft lades på att stoppa den gemensamma fienden.

Men redan innan hundra dagar gått började den vanliga pajkastningen igen. Motståndarna anklagade Zelenskyj för att ha svikit Azovstals försvarare som till slut tvingades kapitulera till de ryska trupperna. Som svar läckte säkerhetstjänsten SBU förhörsmaterial där Petro Porosjenko utpekades som en korrupt landsförrädare.

I helgen stoppades Porosjenko två dagar i rad vid gränsen mot Polen när han var på väg till ett Nato-möte i Litauen. När han till slut släpptes över gränsen var Nato-mötet slut. Zelenskyjs män tyckte förmodligen inte att Porosjenko behövde mer internationell publicitet.

Ryska soldater dömda för krigsbrott

Två ryska soldater dömdes i veckan för krigsbrott i en ukrainsk domstol. De två artilleristerna anklagades för beskjutning av civila byggnader i två städer i slutet av februari, alldeles i början av den ryska invasionen. Männen erkände sig skyldiga och dömdes till drygt elva års fängelse.

Förra veckan dömdes en 21-årig rysk soldat till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en civil ukrainare på cykel.

Bild: Krister Cronqvist

Du kanske också gillar