Hem Världen 25-årig tidigare NMR-medlem döms till fängelse

25-årig tidigare NMR-medlem döms till fängelse

förbi admin
0 kommentar

En 25-årig man döms till ett 3,5 års fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, samt brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor.

Han åtalades även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men rätten konstaterade att mannen inte har haft som syfte att åstadkomma en explosion när han samlade på kemikalier i sitt hem.

Mannen greps av Säkerhetspolisen i början av november förra året. I en husrannsakan i hans hem i Skaraborg kunde polisen hitta tomhylsor, flera vapen och kemikalier som ofta används för att tillverka bomber.

En av pistolerna som 25-åringen haft hemma.

Foto: Polisen

Åklagaren Henrik Olin har i åtalet argumenterat att mannen hade som syfte att orsaka en explosion i ett tätbebyggt område. Dessutom ska mannen ha haft en svartkrutspistol som tillverkats med en 3D-skrivare, vilket han enligt domen har erkänt till.

– Jag har bara hittat en tidigare dom gällande 3D-printade vapen, så det är ovanligt. Det visar på hans tekniska förmåga. Han är självlärd vad gäller kemi och vapentillverkning och han har varit väldigt målmedveten i sin kunskapsinhämtning, sade åklagaren Henrik Olin till DN när åtalet väcktes mot mannen.

25-åringen döms för att ha haft 3D-tillverkade vapen hemma.

25-åringen döms för att ha haft 3D-tillverkade vapen hemma.

Foto: Polisen

I domen konstateras att mannen medgett att han haft 3D-printade vapendelar samt ammunition i sitt beslag, samt att han deltagit i diskussioner på internet angående vapen som kan tillverkas med 3D-skrivare. Mannen hade dock ingen avsikt att färdigställa ett vapen.

Till en början misstänktes mannen för förberedelse till terroristbrott, men det gick inte att bevisa att mannen hade specifika mål och därför åtalades han för allmänfarlig ödeläggelse vid sidan om en rad vapenbrott.

Enligt FOI:s analys har mannen deltagit i högerextrem internetkultur och uttryckt våldsfantasier på digitala forum. I ett påbörjat manifest som FOI analyserat hyllar mannen ”hjältemodiga uppoffringar”, som gjorts av personer som den högerextrema terroristen Anders Breivik.

På 25-åringens dator kunde polisen även hitta bilder på Breivik. Under rättegången har mannen sagt att han hade bilderna för att han tyckte det var ”roligt” och för att ”provocera”.

Vid husrannsakan kunde Säkerhetspolisen hitta nazistisk litteratur, såsom flygblad från NMR och en handbok för NMR-anhängare. Mannen har uppgett i förhör att han var medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR mellan åren 2015 och 2018.

Du kanske också gillar