Hem Världen 290 britter riskerar utvisning från Danmark – riktar kritiken

290 britter riskerar utvisning från Danmark – riktar kritiken

förbi admin
0 kommentar

Brittiske William Hill, 37, har fått sitt liv i Danmark på ända efter beskedet att han är tvungen att lämna landet. Anledningen till utvisningen är att han missade att lämna in en återansökning till danska myndigheter för att få bo kvar, något som är en direkt konsekvens av Storbritanniens utträde ur EU.

Nu får han lämna sin danska fästmö och sitt arbete i Danmark för att flytta hem till sina föräldrar i Storbritannien, skriver The Guardian.

– Det här hade aldrig hänt mig om det inte vore för brexit, eftersom jag hade behandlats som en EU-medborgare, säger han till The Guardian.

Vill fördöma

Fallet William Hill har fått uppmärksamhet i samband med att en annan britt, Philip Russell, under liknande omständigheter utvisats från Danmark. I båda fall har ingen information gått ut till dem att de som brittiska medborgare måste ansöka om att få stanna i Danmark igen. När handlingarna kom in för sent till danska myndigheter har de fått avslag.

I samband med fallet har den danska migrationsmyndigheten fått kritik. Philip Russell har bland annat uppmanat Storbritannien att ”fördöma Danmarks beteende” och att Danmark ”använder inkompetensen inom den egna migrationsmyndigheten som en ursäkt att utvisa brittiska medborgare”.

Besluten har också kommenterats från politiskt håll. Den danska EU-politikern för partiet Venstre, Mads Fuglede, säger enligt The Guardian att de två aktuella fallen bryter mot utträdesavtalet EU har med Storbritannien och uppmanade den danska migrationsmyndigheten att omvärdera upp emot 290 ärenden rörande brittiska medborgare i Danmark.

”Var inte intresserade”

Enligt utträdesavtalet har brittiska medborgare som redan bor i ett EU-land, och tvärtom, rätt till att bo kvar, jobba och ta del av sociala rättigheter i landet. Men man måste ansöka om att få bo kvar och Danmark och 31 december 2021 är sista datum att återansöka om uppehållstillstånd. Ett datum som inte kommunicerats ut till brittiska medborgare i Danmark.

William Hill har försökt överklaga beslutet men har än så länge fått avslag.

– De bad mig att uppge så mycket information om mitt jobb, mitt personliga liv, relationen med min partner och allt. De bad till och med om fotografier på mig och Ida (Williams danska fästmö) och i slutändan avslog de för att jag missat ett datum. De var fullkomligt ointresserade i att jag har integrerat mig i landet, jobbar heltid och betalar skatt, säger Hill till The Guardian.

Den danska migrationsmyndigheten har inte uttalat sig om det specifika fallet, men en talesperson säger till den brittiska tidningen att myndigheten gjort ”all man kunnat” för att göra ansökningsprocessen så enkel som möjligt.

Samtidigt har även det danska utrikesdepartementet uttalat sig där man säger att danska myndigheter kommer att acceptera sena ansökningar från brittiska medborgare om det finns skäl till att man missat sista ansökningsdagen.

LÄS OCKSÅ: Stiltje i danska regeringssamtal

LÄS OCKSÅ: Klyftorna ökar i Danmark

LÄS OCKSÅ: Grönland byter tidszon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar