Hem Världen Al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahri dödad av USA

Al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahri dödad av USA

förbi admin
0 kommentar

Redan i april fick Joe Biden uppgifter från CIA om al-Qaida-ledarens gömställe i Kabul.

Förra måndagen – efter flera topphemliga möten i Vita huset – gav presidenten grönt ljus till attacken.

Ayman al-Zawahiri, 71, stod på balkongen när två drönarmissiler tog hans liv i söndags morse.

Sent på måndagskvällen rapporterade flera amerikanska medier att al-Qaidas ledare dödats i en CIA-ledd drönarattack i Kabul i helgen.

Klockan 01.30, svensk tid, höll USA:s president Joe Biden ett tv-tal där han bekräftade uppgifterna. Biden – som åter testats positivt för covid-19 så sent som på måndagen – talade utomhus från Vita huset och utan närvaro av reportrar.

Presidenten påminde om att Ayman al-Zawahiri jagats av USA i mer än 20 år.

– Han gjorde filmer, även de senaste veckorna, där han uppmanade sina följare att attackera USA och våra allierade. Nu har rättvisa skipats. Den här terroristledaren finns inte längre.

”Godkände precisionsbombning”

Enligt Biden fick USA:s underrättelsetjänst uppgifter om al-Zawahiris gömställe ”tidigare i år”.

– Han hade flyttat till centrala Kabul för att återförenas med nära familjemedlemmar. Efter att noggrant ha gått igenom de tydliga och övertygande bevisen om var han fanns godkände jag en precisionsbombning för att få bort honom från slagfältet en gång för alla.

Joe Biden bekräftade Al-Qaida-ledarens död i ett tv-sänt tal i natt, svensk tid.

Biden sa att operationen planerats noggrant för att minimera risken för skador på civila.

– För en vecka sedan, efter att jag fick rådet att förutsättningarna var optimala, gav jag det slutliga godkännandet att ta honom. Uppdraget var en succé. Ingen av hans familjemedlemmar skadades.

Joe Biden, stundtals lätt hostande under talet, vände sig också direkt till alla USA-fientliga terrorister.

– Oavsett hur lång tid det tar, oavsett var du gömmer dig: Om du är ett hot mot vårt folk kommer vi att hitta dig och slå ut dig.

Uppgifter: De skyddade al-Zawahiri

Enligt CNN hade drönarattacken planerats i hemlighet under lång tid. Joe Biden briefades första gången i april. Då hade CIA redan sedan flera månader identifierat ett närverk av personer som skyddade al-Zawahiri i Kabul.

Enligt tv-kanalens uppgifter bodde terrorledaren med sin fru, dotter och barnbarn i huset. Kvinnorna gjorde avledande manövrar när de gick till och från byggnaden för att försvåra upptäckt.

Ayman al-Zawahiri.

Med tiden började CIA se mönster i rörelserna. Al-Zawahiri lämnade aldrig sitt gömställe, men en detalj blev avgörande: De amerikanska tjänstemännen kunde se att han regelbundet och under längre perioder gick ut på balkongen.

Medan CIA fortsatte övervaka terrorledaren gjordes noggranna analyser av byggnadens konstruktion. Målet var en bombning som skulle döda al-Zawahiri men inte få huset att rasa samman, uppger CNN. Biden krävde också, enligt uppgifterna, att varken familjemedlemmar eller andra civila i området skulle dö i attacken.

Biden fick se miniatyrmodell

Den 1 juli presenterades den slutliga planen för Joe Biden. Med på mötet var bland andra CIA-chefen Bill Burns, underrättelsechefen Avril Haines och nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan.

Biden fick undersöka en miniatyrmodell av byggnaden där al-Zawahiri gömde sig. Enligt CNN frågade presidenten hur solljuset faller mot huset, vad det är byggt av och hur vädret kunde påverka en attack.

– Han var särskilt fokuserad på att försäkra sig om att allt hade gjorts för att minimera risken för civila dödsfall, säger en källa till kanalen.

Förra måndagen, den 25 juli, fick Biden en sista genomgång. Han ställde många frågor och bad var och en av mötesdeltagarna om deras personliga åsikt innan han godkände attacken.

Fem dagar senare slog två Hellfire-missiler ner i huset när al-Zawahiri stod på sin balkong. Klockan var då 21.48 på lördagskvällen på den amerikanska östkusten, men 6.18 på söndagsmorgonen i Kabul.

Usama bin Ladin och Ayman al-Zawahiri.

Tog över efter bin Ladin

Den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri, 71, anses ha varit en av hjärnorna bakom terrorattackerna den 11 september 2001. Han var länge al-Qaidas andreman bakom Usama bin Ladin och tog över som ledare i juni 2011, en månad efter att USA dödade bin Ladin i Pakistan.

USA:s utrikesdepartement hade utfäst en belöning på 25 miljoner dollar för information som kunde leda till att al-Zawahiri hittas.

Drönarbombningen är enligt NY Times den första amerikanska attacken i Afghanistan sedan de sista trupperna lämnade landet 31 augusti förra året och talibanerna tog över makten.

Då sa Joe Biden att USA, trots tillbakadragandet, kommer att fortsätta kriget mot terrorismen.

– Vi behöver bara inte utkämpa ett markkrig för att göra det. Vi kan slå ut terrorister och mål utan amerikanska soldater på marken.

Talibanerna bekräftar och fördömer

Talibanstyrets talesperson Zabihullah Mujahid bekräftar på Twitter att en attack av en amerikansk drönare ägde rum i området Sherpur i Kabul på söndagen. Han fördömer den som ett ”brott mot internationella principer”.

Enligt en amerikansk analytiker som NY Times citerar bombades ett hus som ägs av en rådgivare till topptalibanen Sirajuddin Haqqani.

Amerikanska regeringskällor uppger samtidigt för både CNN och NY Times att högt uppsatta talibaner i Haqqani-nätverket inte bara visste om att al-Zawahiri fanns i byggnaden – efter bombningen ska de ha spärrat av området, evakuerat hans familj och försökt dölja att terrorledaren varit där.

Hans närvaro i Kabul ses av Bidens regering som ett ”tydligt övertramp” mot det avtal som USA och talibanerna slöt i Doha 2020 och som blev startskottet för den amerikanska reträtten ur Afghanistan.

Hur USA har kunnat bekräfta dödsfallet är oklart. Enligt medieuppgifter fanns inga amerikanska soldater på plats, men al-Zawahiris död ska ha verifierats ”i flera underrättelseströmmar”.

Ayman al-Zawahiri har länge varit på listan över USA:s mest efterlysta.

Du kanske också gillar