Hem Världen Algblomning trolig orsak till fiskdöd i Oder

Algblomning trolig orsak till fiskdöd i Oder

förbi admin
0 kommentar

– Efter vidare undersökningar har institutionen för inlandsfiske vid Olsztyn hittat sällsynta mikroorganismer, så kallade guldalger, i vattenprover från Oderfloden, sade Moskwa på torsdagen.

Algblomningen kan ha orsakat uppkomsten av för fisken mycket farliga gifter, enligt forskarna.

Den polska räddningstjänsten har dragit upp över 100 ton död fisk ur den centraleuropeiska och 840 kilometer långa floden Oder, under den senaste veckan. Till det ska uppskattningsvis 35 ton fiskkadaver, som tysk personal har dragit upp under samma period, adderas, enligt landets miljöminister Steffi Lemke.

Mysteriet bakom massdöden har grämt forskare i veckor. Polska och tyska myndigheter har bägge brottats med att reda ut orsaken och vattenprover har skickats till Storbritannien, Tjeckien och Nederländerna på analys.

Till en början talades det om en omfattande miljökatastrof, ett jätteutsläpp av kemikalier som befaras ha orsakat fiskarnas död. Polens regeringschef Mateusz Morawiecki utlovade då en belöning om närmare 2 miljoner kronor till den som kunde peka ut den skyldige till utsläppet. Men när de första proverna kom fanns inga tecken på gifter i vattnet. Det enda som egentligen gick att fastställa var att vattnet innehöll förhöjda salthalter.

Guldalger, som forskningen nu pekar på, lever vanligtvis i bräckt vatten men kan röra sig längre inåt landet, om förutsättningarna är de rätta.

– Den här algarten kräver salthalter som naturligt inte förekommer i den här delen av Oder, säger Jan Köhler vid Berlins Leibniz-institutet för sötvattensekologi och inlandsfiske, till The Guardian.

Du kanske också gillar