Hem Världen Alltfler ifrågasätter det sätt Israel för krig på

Alltfler ifrågasätter det sätt Israel för krig på

förbi admin
0 kommentar

Från en storbildskärm på judiska församlingen i Stockholm matas vi med ren ondska i 43 minuter. Vid sidan av skotten och offrens skrik av fasa är det helt tyst i rummet.

När Israels bomber regnar ner över Gaza och döda barn bärs ut ur spillrorna är Israels motdrag att specialvisa en videofilm för att påminna om Hamas terrorattack.

Ändå är Israel på väg att förlora kampen om världsopinionen.

Filmen vi får se är producerad av den israeliska militären. Den innehåller korta snuttar från övervakningskameror i kibbutzer som terroristerna angriper, bilder från Hamaskrigarna egna kroppskameror, offrens mobiler och trafikkameror från den 7 oktober.

Jag ser ingen anledning att ifrågasätta äktheten i bildmaterialet som är klippt av IDF men i övrigt är helt okommenterat. Vi får se den ena vidrigheten efter den andra på rena avrättningar och Hamasmän som firar och jublande ringer sina anhöriga i Gaza för att stolt berätta om sina massmord. Allt medan de åberopar allah.

Särskilt en sekvens fångar ofattbarheten i attacken. En israelisk sjukvårdare anländer i efterhand till musikfestivalen som hölls i öknen på gränsen till Gaza. Han räknar först till fem döda när han steg för steg rapporterar till hjälpcentralen. Sedan tittar han över ett staket och man hör hur han kippar efter andan. Där ligger blodiga lik av unga människor staplade på varandra i ett enda virrvarr. Han ber desperat om livstecken för att se om det finns överlevande. Han får inga svar.

Vi är en grupp journalister som får se filmen. Den har redan visats i ett 70-tal andra länder för grupper av mediamänniskor och influencers och kommer säkert att visas för fler. Israel vill att vi ska rapportera om Hamasterroristernas ondska.

Jag tror dock att de flesta redan uppfattat grymheten och den totala hänsynslösheten i Hamas terrorattack. Även om den förtjänar att påminnas om.

Men det viktigaste skälet till att Israel visar filmen är att man känner att man är på väg att förlora kriget om världens sympatier.

Bomb i bostadsområde

För medan Hamas terrorattack pågick under en dag så fortsätter de israeliska bombningarna av Gaza vecka efter vecka utan något slut i sikte.

Visst finns det en skillnad. Hamas sände ut sina milismän med uttryckliga order att döda och lemlästa civila israeler.

Israel säger att de inte ser civila i Gaza som måltavlor men följden av deras krigföring är att tusentals civila dödas. Om en Hamas-ledare befinner sig i ett bostadsområde är han ett militärt mål som Israel bombar. Om det samtidigt dör 50 civila som råkar befinna sig i samma byggnad är det inget Israel tar hänsyn till.

Men för de som dör och deras anhöriga spelar det ingen roll om det är en Hamasterrorist som skjuter ihjäl dem eller om de dödas av israeliska bomber.

Israel ser sig själva som den som blivit attackerad och att man nu bara försvarar sig. Men alltfler i världen ifrågasätter hur den israeliska krigföringen förs. Även bland Israels vänner.

Ju längre kriget pågår desto mer svänger världsopinionen från sympati för vad Israel drabbades av till vrede över den slakt av civila som pågår inne i Gaza.

De kalla siffrorna tickar stadigt uppåt på den palestinska sidan medan de ligger tämligen stilla på den israeliska. 1 400 israeler dödades i Hamas terrorattack, av dem 1 100 civila.

Över 4 000 döda barn

I Gaza har dödstalen nu nått över 10 000, varav drygt 4 000 sägs vara barn. Hur många av de döda i Gaza som är stridande för Hamas är omöjligt att veta i det här läget.

Siffrorna kommer från de Hamasstyrda hälsomyndigheterna i Gaza men New York Times har gjort en undersökning av dödstalen från tidigare Gaza-krig och visat att dödsiffrorna som gavs då från Gaza stämde mycket väl överens med Israels siffror.

Den normala korrelationen i Gazakrigen brukar vara att det går tio döda palestinier på varje död israel.

Den här gången tyder det mesta på att sifferexercisen kommer att bli ännu mer ojämlik.

I alla krig är striden om verklighetsbilden minst lika viktig som det fysiska kriget. Det gäller att etablera sin sanning hos så många andra som möjligt, lokalt och globalt.

Hamas har vad jag vet inte sammanställt någon 43 minuter lång video på alla döda palestinier. Det behövs inte. Det finns gott om filmer som visas på BBC, CNN och al-Jazeera där döda palestinska barn grävs fram ur rasmassorna och på lik insvepta i vita, blodfläckade bylten. För att inte tala om vad som visas på sociala medier.

Kämpar i uppförsbacke

När det gäller bilden av krigets lidande kämpar Israel alltmer i uppförsbacke. Israel vet det och det är bland annat därför man till slut gått med på humanitära pauser i kriget.

Visningen av filmen inleds med att några svenska judar berättar om den ökade antisemitismen som de upplever i samhället. Många vågar inte längre bära judiska symboler. Hatarna håller alla judar ansvariga för det Israel gör i Gaza. Det ser likadant ut världen över.

Ingen av de judiska representanterna gör den reflektionen men ju mer Israels krigföring i praktiken drabbar civilbefolkningen istället för Hamas desto mer kommer antisemitismen att öka hur många gånger Israel än visar filmen över Hamas terror.

Du kanske också gillar