Hem Världen Anhöriga försökte förgäves få polisen ingripa snabbare vid skolskjutningen i Ulvalde

Anhöriga försökte förgäves få polisen ingripa snabbare vid skolskjutningen i Ulvalde

förbi admin
0 kommentar

Det är som om det pastellfärgade gosedjuret hjälper Jessica Hernandez att hålla sig upprätt inne på Uvalde County Fairplex Arena. Hon kramar det hårt medan hon försöker säga några ord till journalisterna om sin dotter Alithia Ramirez.

Rosa Gonsalez överlämnar blommor vid avspärrningarna utanför Robb Elementary i Uvalde.

Foto: Bob Daemmrich

En tioåring som älskade att rita och måla i alla regnbågens färger. På en teckning har hon skrivit en hälsning till världens bästa mamma.

I tisdags sköts hon till döds i klassrummet.

– Jag vet bara att jag inte vill att detta ska hända någon annan. Ingen förtjänar det här, säger Jessica Hernandez med en röst som tappat all klang.

Hon har kommit till arenan i småstaden Uvalde på onsdagskvällen lokal tid för att delta i en vaka över offren för skolskjutningen på Robb Elementary. Det är en stund av sorg och förtvivlan.

Nitton skolbarn, två lärare är döda. En 18-åring gärningsman som sköts till döds av polisen.

Alithia Ramirez drömde om att bli konstnär. Hon dödades i skolskjutningen. Modern Jessica Hernandez visar några av dotterns teckningar i samband med en minnesstund i Uvalde.

Alithia Ramirez drömde om att bli konstnär. Hon dödades i skolskjutningen. Modern Jessica Hernandez visar några av dotterns teckningar i samband med en minnesstund i Uvalde.

Foto: Bob Daemmrich

Parallellerna till den stora skolattacken mot Sandy Hook i Connecticut i december 2012 – när 20 barn och sex vuxna dog – är tydliga. Men det finns också påtagliga skillnader.

Barnen på östkusten hette Parker, Lewis, McDonnell och Wheeler i efternamnen.

Barnen i Uvalde – en småstad med runt 16 000 invånare – har efternamn som Flores, Torrez och Garcia.

Enligt medborgarrättsorganisationen Lulac, League of United Latin American Citizens, har 90 procent av eleverna på Robb Elementary latinskt påbrå och en stor majoritet kommer från små förhållanden. De var i tioårsåldern och gick i fjärde klass på Robb Elementary.

I sociala medier vittnar släktingar om små pojkar och flickor som var fulla av liv, och som inlett skoldagen med att ta emot olika utmärkelser. Jose Flores som älskade att spela basket. Eliahna Garcia som ville dansa och vara med sin familj. Maite Rodriguez som drömde om att gå på universitet och bli marinbiolog. Alexandria Rubio som hade högsta betyg i alla ämnen och fick utmärkelse som ”god medborgare” på sin sista dag i livet. Hennes föräldrar var med på ceremonin.

Människor samlas för att be efter minnesstunden inne på rodeoarenan i Uvalde.

Människor samlas för att be efter minnesstunden inne på rodeoarenan i Uvalde.

Foto: Bob Daemmrich

”Vi sa att vi älskade henne och att vi skulle hämta henne efter skolan. Vi hade ingen aning om att det var ett farväl”, skriver modern Kimberly Mata-Rubio på Facebook.

Tioåriga Katarina Roque lämnade klassrummet en halvtimme före attacken. Flera av hennes vänner är döda nu.

– Jag vet inte om jag vill gå tillbaka till skolan, berättar hon för reportrar vid minnesstunden på Fairplex, medan mamma Marsela håller ett vakande öga på alla fotografer och journalister.

Det är många medier på plats och åtskilliga höga politiker. Både Texasguvernören Greg Abbott och senatorn Ted Cruz deltar i minnesstunden, liksom många invånare från Uvalde. Åtskilliga bär vinröda tröjor som symbol för staden och skolan. Kyrkliga ledare ber böner på engelska och spanska.

Los Angeles Times kolumnist Gustavo Arellano konstaterar att det inte är första gången som USA:s så kallade hispanics drabbas av det besinningslösa våldet. Personer med latinamerikanskt påbrå har utgjort en majoritet av offren i fyra av de tio värsta skjutningarna i USA:s historia – attacken mot San Ysidro 1984, attacken mot nattklubben Pulse i Orlando 2017, attacken i El Paso 2019 och nu attacken i Uvalde nära gränsen till Mexiko i maj 2022.

Skillnaden mot tidigare är att även gärningsmannen i Uvalde har latinamerikanskt påbrå.

Spelar det någon roll? Kanske.

Bild 1 av 2
Polismannen Wayne McDonald svarar på frågor från medier utanför onsdagens minnesstund i Uvalde County.

Foto: Bob Daemmrich

Bild 2 av 2
Lupe Bodie och hennes syster Elida Trevino.

Foto: Bob Daemmrich


Arellano ser skolskjutningen som ett bevis för att de vita rasisterna i USA har fel: Det går att assimilera människor från minoriteterna. Nu kan de drabbas av den mest amerikanska sjukdomen av dem alla – att vilja beväpna sig till tänderna och döda sina medmänniskor i stor skala.

Den 18-årige gärningsmannen i Uvalde hade ett halvautomatiskt gevär av typen AR15.

Enligt en ny opinionsmätning från Morning Consult och Politico säger en klar majoritet av väljarna i USA att det är mycket eller ganska viktigt att politikerna i USA skärper kontrollerna.

Samtidigt har USA beväpnat sig än mer under pandemin och i republikanska fästen som Texas har politikerna gjort det lättare att bära vapen. På fredagen inleder vapenlobbyisterna i NRA ett stort möte i Houston och bland andra expresidenten Donald Trump står på talarlistan.

Samtidigt för företrädare för organisationen Lulac samtal direkt med Vita huset om vapenflödet. President Joe Biden vill skärpa kontrollerna. Han var vicepresident när Obamaadministrationen förgäves försökte få till stånd förändringar efter skolskjutningen i Sandy Hook.

Den här gången får Washington och katoliken Biden stöd Rom och katolska kyrkan. Påve Franciskus betonar att masskjutningen i Texas fått hjärtat att brista, och att USA måste agera för att förebygga spridningen av vapen.

”Det får vara nog med urskillningslös vapenhandel. Låt oss alla arbeta hårt för att sådana tragedier som denna aldrig mer kan inträffa”, säger påven i ett uttalande från Vatikanstaten. Även ärkebiskopen av Chicago kardinal Blase Cupich har riktat hård kritik mot USA:s vapenlagar.

Bild 1 av 2
Många barn deltog i minnesstunden på Uvalde County Fairplex Arena.

Foto: Bob Daemmrich

Bild 2 av 2
Guvernören Greg Abbott får en kram av en polisman i rodeoarenan i Uvalde.

Foto: Bob Daemmrich


Samtidigt väcks allt fler frågetecknen om polisinsatsen på Robb Elementary.

Larmet om skjutningen kom vid lunchtid på tisdagen, men det är oklart hur länge gärningsmannen befann sig på skolområdet innan han sköts till döds av polisen. Enligt Texas säkerhetschef Steven McCraw tog insatsen mellan 40 minuter och en timme, andra talespersoner för myndigheterna säger att tidsangivelserna är osäkra.

Anhöriga berättar att de förgäves försökte få polisen att ingripa snabbare. Javier Cazares som miste dottern Jacklyn berättar för medierna att han tog sig till skolan direkt när larmet kom, och var beredd att försöka storma byggnaden tillsammans med andra åhörare. Han är mycket kritisk till att polisen inte gick in snabbare.

– Mer kunde ha gjorts. De var oförberedda, säger han till nyhetsbyrån AP.

Jessica Hernandez, som miste dottern Alithia Ramirez, har svårt att svara på frågan om vad som borde göras, inne på arenan i Uvalde.

– Vi måste göra skolorna säkrare, säger hon tyst.

Nu ber vänner och släktingar om pengar till hennes dotters begravning. Det pågår också bredare insamlingar för att familjerna i Uvalde ska få ekonomiskt stöd. Guvernören Greg Abbott har lovat att familjerna och staden ska få myndigheternas hjälp för att hantera traumat under mycket lång tid framöver.

Bild 1 av 2
En familj anländer till minnesstunden i Uvalde i västra Texas. Den vinröda färgen på tröjorna är en symbol för småstaden.

Foto: Bob Daemmrich

Bild 2 av 2
En kvinna i bön under minnesstunden i Uvalde.

Foto: Bob Daemmrich


Uvalde är relativt fattigt, men det finns en stark känsla av samhörighet i staden. Nästan alla som vi pratar med känner någon som drabbats. Många har barn på skolan och många har haft kontakt med de två lärarna som dödades i skjutningen. Både vid minnesstunden och inne på arenan visar människor kraft och mod.

– Det är en liten plats, men fin plats att bo på. Det är ofattbart att något som detta kunde hända, säger Rosa Gonsalez, som kommit till avspärrningarna med sin familj utanför skolan för att visa sitt stöd.

Lupe Bodie berättar att hon har kört 15 mil från en grannstad för att stötta sin syster Elida Trevino och alla vännerna i Uvalde.

Två av syskonbarnbarnen befann sig på Robb Elementary i tisdags och det tog flera timmar att lokalisera dem.

– Det är min hemstad. Jag växte upp här. Smärtan kommer att finnas kvar under lång tid. Men vi kommer att klara att gå vidare. Vi är starka, säger Lupe Bodie.

Alithia Ramirez, den lilla konstnären i Uvalde som bara blev tio år, lämnar efter sig ett budskap.

Hon vann ett pris på skolan i en kampanj mot mobbning, med en teckning som visar hur människor samlas bland blommor och gröna blad, med överkorsade ord som ”ful”, ”dum” och ”förlorare” .

”Vänlighet kräver mod”, lyder en textrad i regnbågsfärgade bokstäver.

Läs mer: Lilla Uvalde blir för alltid en symbol för vapenvåldet i USA

Du kanske också gillar