Hem Världen Ärkebiskop Gugerotti utnämnd till ny prefekt för östliga kyrkor

Ärkebiskop Gugerotti utnämnd till ny prefekt för östliga kyrkor

förbi admin
0 kommentar

Påven Franciskus har utsett den 67-årige ärkebiskopen Claudio Gugerotti, apostolisk nuntie i Storbritannien fram till nu, att efterträda kardinal Leonardo Sandri som avslutar sin tjänst som prefekt för de östliga kyrkorna efter att ha nått åldersgränsen.

Charlotta Smeds – Vatikanstaten

Påven Franciskus har utsett ärkebiskop Claudio Gugerotti till att leda Dikasteriet för de östliga kyrkorna. Förändringen sker efter femton år med kardinal Leonardo Sandri som prefekt som nyligen fyllde 79 år. Påven Benedictus XVI anförtrodde kardinal Sandri posten som prefekt i juni 2007, bekräftad av påven Franciskus 2014. Kardinalen kommer att avsluta sin tjänst som prefekt i mitten av januari då den 67-årige ärkebiskopen Claudio Gugerotti tar över uppdraget.

Studier och undervisning

Ärkebiskop Gugerotti kommer från Verona och prästvigdes 1982. Vid Ca’ Foscari Universitetet i Venedig tog han en examen i orientaliska språk och litteratur samt en licens i liturgi. Han tog sedan en licens i liturgi vid det påvliga universitetet Sant’Anselmo och skrev en doktorsavhandling om orientalisk kyrkovetenskap vid det Påvliga orientaliska institutet. Han undervisar vid universitet i Venedig, Padua och Rom, samt vid det påvliga universitetet Gregoriana och det Påvliga orientaliska institutet.

Tjänst som nuntie

Ärkebiskop Gugerotti tidigare vid Kongregationen för de Orientaliska kyrkorna som idag har namnet dikasteriet för de orientaliska kyrkorna, i hans omfattande tjänst vid Heliga Stolen sedan 1985. 1997 utsåg påven Johannes Paulus II honom till kongregationens undersekreterare. Han tjänstgjorde som konsult för det Påvliga kontoret för liturgi och ceremonier från 1990 till 2001, då påven utnämnde honom till titulär ärkebiskop av Ravello. Han biskopsvigdes av Johannes Paulus II 2002.

Efter det tjänstgjorde han även som apostolisk nuntie i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. 2011 valde Benedictus XVI honom till nuntie i Vitryssland. 2020 skickade påven Franciskus honom till Ukraina 2015 som nuntie för att sedan flytta honom till Storbritannien 2020.

 

Du kanske också gillar