Hem Världen Armenien: Azerbajdzjan försöker invadera oss

Armenien: Azerbajdzjan försöker invadera oss

förbi admin
0 kommentar

Pasjinjan har pratat med bland andra Frankrikes och Rysslands presidenter, Emmanuel Macron och Vladimir Putin, samt USA:s utrikesminister Antony Blinken. I samtalen har premiärministern ”informerat dem om Azerbajdzjans aggressiva handlingar mot Armeniens suveräna territorium” och krävt ”en tillräcklig reaktion från det internationella samfundet”, uppger hans regering.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska Armenien och Ryssland också ha kommit överens om att ”vidta åtgärder för att stabilisera situationen vid gränsen” mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan har bekräftat striderna. Exakt hur många som har dödats är okänt, men det finns rapporter om alltifrån 10 till 50-talet dödsoffer.

Krig utan ett slut i sikte

Ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan har fört krig mot varandra två gånger, på 1990-talet och år 2020, över regionen Nagorno-Karabach.

Striderna hösten 2020 krävde över 6 500 liv och slutade med en vapenvila som Ryssland hjälpt till att förhandla fram.

Nagorno-Karabach som i majoritet består av etniska armenier, bröt sig loss från Azerbajdzjan med armeniskt stöd efter en blodig postsovjetisk etnisk konflikt i början 1990-talet. 2020 vann Azerbajdzjan med Turkiets stöd tillbaka en del av det territorium som tidigare kontrollerades av armeniska separatister.

Trots vapenvilan kvarstår spänningarna.

Du kanske också gillar