Hem Världen Båda reaktorerna i Zaporizjzja inkopplade

Båda reaktorerna i Zaporizjzja inkopplade

förbi admin
0 kommentar

I en uppdatering vid 21-tiden på fredagskvällen uppger den ukrainska operatören Energoatom att de två reaktorer som i torsdags kopplades bort från nätet nu har kopplats tillbaka.

“För närvarande utökas kapaciteten. Det finns inga anmärkningar om driften av utrustningen och säkerhetssystem”, skriver operatören på Telegram.

Avskuret från elnätet

På fredagsmorgonen uppgav operatören att de två reaktorerna fortfarande var frånkopplade. Däremot gick det då ström åt andra hållet, alltså inkommande el som behövs för att sköta kärnkraftverket. Även den förbindelsen bröts i torsdags.

Ukraina anklagar ryska styrkor för att i torsdags ha förstört ledningarna, vilket innebar att hela Cherson-regionen tidvis stod utan såväl el- som vattenförsörjning. Enligt CNN var det första gången i Zaporizjzjas historia som kärnkraftverket var helt avskuret från elnäten.

Jodtabletter delas ut

Det är ryska styrkor som kontrollerar området, och Ukraina anklagar dem för att använda det som en sköld för att försvåra ukrainska anfall. Efter torsdagens händelser varnar Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko åter för att den ryska närvaron riskerar att utlösa ett atomhaveri i Zaporizjzja.

– Dagens händelser är ytterligare en stark bekräftelse av detta. Vem är beredd att ta ansvar för morgondagens säkerhet? säger han enligt CNN.

Myndigheter har börjat dela ut jodtabletter till invånare i närheten av kärnkraftverket, rapporterar AP.

Jodtabletter är ett sätt att skydda kroppen under ett radioaktivt utsläpp. De delas ut i staden Zaporizjzja, som ligger runt 45 kilometer från kärnkraftverket.

En kvinna och hennes dotter tar emot jodtabletter i staden Zaporizjzja. Bild: Andriy Andriyenko/AP/TT

Du kanske också gillar