Hem Världen Barn bland de döda i bombdåd i Istanbul

Barn bland de döda i bombdåd i Istanbul

förbi admin
0 kommentar

Minst sex personer omkom – däribland två barn, 9 och 15 år gamla – och över 80 skadades i explosionen på söndagseftermiddagen. Av de skadade ska runt 50 personer nu ha fått lämna sjukhuset, uppger Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu på måndagen.

Enligt Soylu har över 40 personer med misstänkta kopplingar till dådet gripits. Bland dem finns den kvinna som ska ha placerat ut laddningen.

Turkiska medier har publicerat videoklipp från polisens kameror där kvinnan ses bli gripen i en lägenhet i Istanbul. På en bild ses hon stå i handklovar mellan två turkiska flaggor.

– För en liten stund sedan greps personen som lämnade bomben av vårt polisdepartement i Istanbul, sade Soylu tidigt på måndagen enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia, som gör gällande att kvinnan planerade att fly till Grekland efter explosionen.

Poliser står vakt sent på söndagen efter explosionen i centrala Istanbul.

Vittne: Alla skrek och grät

Turkiska medier hävdar att kvinnan är en utbildad underrättelseagent inom kurdiska PKK och att hon erkänt att hon agerade på order av PKK i Syrien.

PKK, som är terrorstämplad av både Ankara, EU och USA, tog till vapen mot den turkiska staten 1984 i sin kamp för självständighet. Sedan dess har konflikten skördat tiotusentals liv.

Ingen gruppering har tagit på sig ansvaret för söndagens attack. PKK nekar till inblandning och meddelar att rörelsen inte medvetet skulle rikta in sig på civila.

En stor smäll som hördes vida omkring skakade centrala Istanbul strax efter klockan 16, lokal tid, på söndagen. Explosionen skedde mitt på den populära shoppinggatan Istiklal som leder fram till det berömda Taksimtorget.

– Jag tittade ut genom fönstret och såg människor som sprang. Människor låg på marken, synliga från hörnet på gatan. De försökte ropa på hjälp, på ambulans eller polis. Alla skrek och grät, säger restaurangarbetaren Emrah Aydinoglu till nyhetsbyrån AP.

Explosionen inträffade centralt i en av Europas största städer.

Påminner om tidigare attacker

Vittnet Cemal Denizci beskriver svart rök, människor som sprang i panik och ett ”enormt oljud”, rapporterar AFP.

Såväl president Recep Tayyip Erdogan som vicepresident Fuat Oktay kallade redan under söndagskvällen händelsen ett terrordåd.

– Vi ser det här som en terrorhandling utförd av en ensam person, som vi tror är en kvinna, som detonerade bomben, sade Oktay enligt AFP.

Söndagens dåd beskrivs som en chockerande påminnelse för den turkiska befolkningen om de dystra åren mellan 2015 och 2017, då liknande attacker skedde med jämna mellanrum. Vissa av dåden utfördes av IS, andra av militanta kurdiska grupperingar som söker utökat självstyre eller självständighet.

Du kanske också gillar