Hem Världen Bekräftat sabotage på Nord Stream

Bekräftat sabotage på Nord Stream

förbi admin
0 kommentar

Åklagarmyndigheten kan nu bekräfta att grovt sabotage låg bakom läckorna vid gasledningen Nord Stream 1 och 2 tidigare under hösten.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder de pågående förundersökningarna om detonationerna anser att det nu går att påvisa att det har använts sprängmedel i samband med att de två gasledningarna skadades under september.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Oklart om någon delges misstanke

Enligt åklagarmyndigheten är det i nuläget oklart om någon kan delges misstanke om brott.

Förundersökningen beskrivs som komplex och omfattande och kommer att fortsätta nu.

– Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pågår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Det var i slutet av september som det upptäcktes att gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går mellan Ryssland till Tyskland genom Östersjön. Nord Stream 1 sägs helt och hållet av det ryska statliga energibolaget Gazprom, medan bolaget huvudägare i den andra gasledningen Nord Stream 2.

Två av läckorna fanns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Både svenska danska seismiska mätningar kunde visa på att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

LÄS OCKSÅ: Kratrar upptäckta vid Nord Stream

LÄS OCKSÅ: Nya uppgifter om skadorna på Nord Stream – minst 50 meter rör saknas

LÄS OCKSÅ: Fartyg med avstängda sändare passerade Nord Stream – strax före explosionerna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar