Hem Världen Belgien inför karantän efter fall av apkoppor

Belgien inför karantän efter fall av apkoppor

förbi admin
0 kommentar

Storbritannien, Portugal och Spanien är några av de länder i Europa som upptäckt fall av viruset apkoppor den senaste tiden. På söndagen rapporterar även Belgien att fyra personer smittats och nu vidtar landet åtgärder, rapporterar the Brussels Time.

Alla som känner symptom ska uppsöka akuten och konsultera en läkare. Inkubationstiden varierar mellan fem och 21 dagar och de personer som infekteras av viruset visar vanligtvis lättare symptom ganska tidigt.

Belgiska hälsomyndigheter meddelar nu att den som smittats ska självisolera sig i 21 dagar. De som varit i ”högriskkontakt” med någon smittad ska vara observanta på om de utvecklar symptom samt vara extra försiktiga vid kontakt med personer med försvagat immunförsvar, gravida och barn. De behöver däremot inte isolera sig.

Rapporterade fall i 15 länder

En person bekräftades smittad i Israel på fredagen, vilket tros vara det första fallet i Mellanöstern, enligt Jerusalem Post. På söndagen rapporterade hälsomyndigheten om ytterligare ett misstänkt fall. Men myndigheten har varit snabba med att försäkra allmänheten om att apkoppor inte rör sig om en andra pandemi:

”Det här är en sjukdom, inte en pandemi,” skrev hälsominister Nitzan Horowitz på Twitter.

På söndagen har totalt 15 länder rapporterat fall av apkoppor och i Europa, USA, Kanada och Australien har sammanlagt 80 personer konstaterats smittade, rapporterar BBC.

Världshälsoorganisationen WHO har sagt att även ett 50-tal misstänkta fall utreds, utan att namnge i vilka länder, och varnat för att fler infektioner sannolikt kommer att bekräftas.

Du kanske också gillar