Hem Världen Bidens migrationspolitik ett vågspel inför mellanårsvalet

Bidens migrationspolitik ett vågspel inför mellanårsvalet

förbi admin
0 kommentar

Det var en illasinnad gåva när Joe Biden placerade gränskrisen i vice president Kamala Harris knä. Därefter har inte mycket hänt. Demokraterna signalerade tidigt att partiet ville göra migrationen till en huvudfråga i kommande valrörelser.

Ledorden var: en humanare migrationspolitik och möjligheten för landets fler än 11 miljoner papperslösa att få medborgarskap. Resultatet blev en våg av migranter som USA inte upplevt på tidigare. Under april greps längs USA:s gräns fler än 230.000 människor som försökte ta sig in i USA. Ett, i det här sammanhanget, nytt rekord.

Partikamrater kritiska

Eagle Pass i Texas är en många typiska gränsstäderna. Här finns en liten bedagad stadskärna med dammiga gator, Stetson-hattar och en ständig oro hos de 30 000 invånarna. Den demokratiska borgmästaren Yolanda Ramon har tröttnat på sin egen president och kräver krafttag. Säkerheten i stan går inte längre att garantera, menar hon. Hennes demokratiske kollega i grannstaden Del Rio har samma uppfattning: Biden sviker sina partikamrater längs gränsen.

Svagt stöd för Biden

Gränsfrågan är en av de allra viktigaste för väljarna inför mellanårsvalet i höst. En mätning från Gallup visar att fyra av tio amerikaner anser att den illegala immigrationen är ett stort problem. Vid sidan av att ha stoppat bygget av muren så har president Biden inte förändrat migrationspolitiken i några avgörande delar.

Men signalerna från Biden har gjort att gränsen mot Mexiko utvecklats till ett i många stycken laglöst område. Samtidigt har stödet för Joe Biden inte varit svagare än nu. Bara lite drygt 40 procent av väljarna tycker att Biden gör ett bra jobb som president.

Att då genomföra banbrytande förändringar i de lagar som styr invandringen är riskfyllt.

Ett vågspel

Men det kan bli värre för borgmästare Ramon och president Biden. Mycket värre. En tillfällig hälsolag president Trump införde under pandemin, som innebär att migranter kan föras tillbaka till Mexiko utan att utredas, har egentligen löpt ut.

President Biden har utåt sagt att lagen måste upphöra, men att göra det i ett skede när trycket på gränsen är dramatiskt är ett vågspel. För tillfället blockeras ett upphävande av en domare i Louisiana. Domaren pekar på höga kostnader för delstaterna och fortsatta hälsorisker om hundratusentals migranter omedelbart skulle försöka ta sig över gränsen.

Även om Vita huset inte kommenterat domslutet speciellt så dras det säkert en lättnadens suck. Hade lagen tagits bort nu skulle ett kaos ha utbrutit, som skadat demokraterna ytterligare inför mellanårsvalet. Nu kan hälsolagen eventuellt gälla till efter valet.

Avgörande delstater

Innan det blir för hett i Eagle Pass och de andra gränsstäderna kommer allt fler desperata migranter att försöka korsa Rio Grande.

Kraven från demokraterna längs floden är att president Biden personligen besöker deras verklighet. Något Joe Biden kan tvingas till då allt fler delstater, även djupt in i landet, känner av migrantkrisen. Delstater som är avgörande i kommande val.

Du kanske också gillar