Hem Världen Bilderna från förstörda staden: En stank av lik | Nyheter

Bilderna från förstörda staden: En stank av lik | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Stanken av lik är total. 

Räddningsarbetare gräver upp ena döda människan efter den andra.

De raserade husen är otaliga och förtvivlan hos de överlevande är stor. 

Expressens Magda Gad och Stefanie Glinski är på plats i drabbade Derna. 

Se bilderna från den förstörda libyska staden. 

Libyen

Foto: Stefanie Glinski

Hamnstaden Derna ligger nedanför höga berg. Ovanför fanns två dammar, en stor och en mindre, vars syfte var att samla upp regnvatten och att hindra att floden som går genom staden skulle skulle svämma över.

I det kraftiga ovädret förra söndagen brast dammarna – katastrofen var ett faktum.

När stormen Daniel drog in kom fruktansvärda regnmängder och invånarna kämpade för att hålla sina fönster och dörrar stängda. De försökte sätta upp madrasser och allt de hade för att hålla vattnet ute. Men när dammen brast på natten så forsade enorma vattenmängder ut i staden. 

En man som bodde i ett femvåningshus uppe på berget berättar för Expressens Magda Gad att de hade vatten enda upp på andra våningen. Många hus är helt bortspolade. 

Foto: Stefanie Glinski

De som nu drabbas av katastrofen är krigsdrabbade människor, som levt under terror i en isolerad hamnstad.

Översvämningskatastrofen är den värsta i sitt slag under 2000-talet.

Att förutse att det skulle kunna ske var svårt, då man aldrig tidigare haft ett sådant oväder. Samtidigt har det funnits brister i underhållet av dammarna.

Den 40 meter höga dammen i Derna byggdes av myndigheterna 1961.

Under Muammar Khadaffis tid underhölls dammen, både på 1970- och 1980-talen. Det var också under hans ledning som den mindre dammen byggdes för att öka skyddet.

Foto: Stefanie Glinski

Derna drabbades av översvämningar 2011 – men tack vare de två dammarna minskade vattenflödet och staden klarade sig.

Efter Khadaffis fall splittrades Libyen mellan olika styren. Staden Derna blev politiskt isolerad och har kontrollerats av olika extremistgrupper – senast IS innan de drevs ut av en krigsherre 2015.

Något underhåll på dammarna skedde inte.

Foto: Stefanie Glinski

STORMEN DANIEL

• Det var i söndagsnatt förra veckan som stormen nådde Libyens kust. Stormen och de efterföljande skyfallen har lett till enorma översvämningar.

• En vecka innan stormen gav säkerhetsgrupper och myndigheter rekommendationer att Derna kunde behöva evakueras på grund av den väntande regnmängden och det havsnära läget som staden har Men man förutsåg inte att dammen skulle brista. Bara en professor hade pratat om det – ett år tidigare. Men ingen evakuering skedde då krigsherren Khalifa Haftar ska ha nekat en sådan begäran.

• Det är stor risk för vattenburna sjukdomar och massvaccineringar kan behövas. Kliniker som har funnits i staden har förstörts av stormen.

• Över 30 000 personer har blivit internflyktingar.

Foto: Stefanie Glinski

Många människor beskriver det fruktansvärda ljudet när vattnet svepte in och husen kollapsade. De minns med fasa hur det lät som explosioner när byggnaderna föll samman, berättar de för Magda Gad. 

Foto: Stefanie Glinski

Räddningsarbetarna är helt utmattade efter att ha jobbat i värmen. Många sitter med tom blick, ledsna ögon och kan inte ta in var som hänt, berättar Magda Gad. 

Foto: Stefanie Glinski

Samtidigt går överlevare runt i rasmassorna och gråter. Vissa har förlorat hela sina familjer, andra söker efter sina anhöriga. Sorgen och förtvivlan är enorm hos människorna i staden. 

Foto: Stefanie Glinski

De värst drabbade delarna i Derna är där floden gick. Men också områden långt därifrån är helt förstörda. Vissa femvåningshus är helt bortspolade. Samtidigt ser hus som ligger högre upp i bergen ut som att de har blivit bombade med bombflyg. Överallt finns kollapsade hus.


Foto: Stefanie Glinski

Det är omöjligt att i dagsläget säga hur många som dött. De redan gamla bekräftade siffrorna från FN säger 11 300 döda och 10 100 saknade.

De siffrorna innefattar bara Derna, i nordöstra kustregionen har 92 000 anmälts saknade.

De verkliga dödssiffrorna befaras vara högre.

Småbyar och städer längst med den nordöstra kusten är alla påverkade av stormen. Det har kommit rapporterar från herdar i bergen att de sett hundratals döda kroppar som spolats ut i havet, berättar Magda Gad. Det finns platser man inte ens kunnat ta sig till än då vägarna är förstörda. 

Foto: Stefanie Glinski


Vattnet slet med sig bilar, människor, träd och hus. Inne i förstörda hus och lägenheter syns hur bilar dragits med av den enorma kraften som uppstod när dammarna gick sönder. 


Foto: Stefanie Glinski

Inne i staden luktar det fruktansvärt, enligt Expressens team på plats. Den söta och starka likdoften finns överallt och hundar går runt i lermassorna.

Deras uppgift är att markera likdoft. Då börjar arbetet för räddningsarbetarna att gräva fram döda kroppar, vilket kan ta flera timmar.

En räddningsarbetare i staden berättar att han hittat över 60 döda kroppar. Samtidigt är arbetet farligt, hus kan rasa över dem som gräver.

Flera räddningsteam är på plats i Derna, från länder som Ryssland, Palestina och Egypten. Och givetvis vanliga libyer som ställer upp. 

Personer som tidigare legat i inbördeskrig hjälper varandra och försöker göra allt i den katastrof som råder. 

Du kanske också gillar