Hem Världen Billströms ord efter Turkiets offensiv | Nyheter

Billströms ord efter Turkiets offensiv | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i ett mejl till Expressen att han följer utvecklingen efter de turkiska flyganfallen i Irak och Syrien noggrant.

Han fördömer inte agerandet, utan lyfter att Sverige kommer att samråda inom EU när det gäller synen på bombningarna.

”Memorandumet mellan Turkiet, Finland och Sverige innehåller en del som säger att vi inte ska ge stöd till PYD/YPG; det handlar inte om att Sverige behöver stödja militära operationer mot dessa grupper”, skriver Billström i ett uttalande till Expressen.

Frågan om vapenexport överlåter han till Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

”Sverige säljer krigsmateriel till en rad länder, där Turkiet är ett land. 

Det är Inspektionen för strategiska produkter som ger tillstånd för svensk vapenexport. Vi har ett tydligt och ordnat system och det är ISP som fattar besluten”, skriver Billström.

”Väger intressen mot varandra”

Aras Lindh, programsamordnare och analytiker vid UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, betonar att en stor skillnad på nattens bombanfall och 2019 är att Turkiet då gick in även med marktrupp.

– Så länge det är flyganfall har det en annan betydelse, även om det förstås fortfarande är ett angrepp på samma politiska och militära struktur.

Han kallar bristen på reaktioner från omvärlden i dag för ”anmärkningsvärd” – men tror att orsaken kan vara att Turkiet har en viss hållhake på till exempel Nato. 

– Många länder, inklusive Sverige, gör i det här läget givet Nato-processen helt andra bedömningar. Man väger intressen mot varandra, vilket inte alls var fallet 2019, säger Lindh och fortsätter:

– I direkta termer rör detta säkerhetspolitiska avvägningar mot det som tidigare var en mer värderingsorienterad svensk utrikespolitik.

Flyganfall mot militärbaser

Det var tidigt under söndagsmorgonen som Turkiet meddelade att man genomfört flyganfall mor kurdiska militärbaser i norra Syrien och Irak.

Från turkiskt håll hävdar man att anfallen riktats mot platser som varit utgångspunkter för attentat riktade mot Turkiet.

Flyganfallen sker bara dagar efter det att Ankara pekat ut PKK och PYD som ansvariga för terrordådet i Istanbul förra söndagen. 

Båda grupperna har förnekat inblandning i dådet.

Du kanske också gillar