Hem Världen Bobel Barqasho gripen i Turkiet – kastade Sofia från balkong

Bobel Barqasho gripen i Turkiet – kastade Sofia från balkong

förbi admin
0 kommentar

Efter år av kontroll och svartsjuka kastade Bobel Barqasho ner Sofia från deras balkong.

13 meter föll hon och hela hon bokstavligen krossades.

Nio år har gått sedan Sofia nästan dog och först nu har ex-maken kunnat gripas.

– Jag skrek av glädje när jag fick höra det. Det är någon form av rättvisa även om det inte ger mig tillbaka livet jag hade innan, säger Sofia.

På bara några sekunder kan en hel framtid skrivas om.

Det 13 meter höga fallet från balkongen varade just det, bara några sekunder, men Sofia kommer vara märkt av dem för alltid.

När hon den 1 april 2013 sakta väcktes upp ur koman på sjukhuset där hon då vårdats i nästan två månader fick hon en talventil inopererad.

Hennes första ord var: ”ont”.

På frågan om var det gjorde ont svarade hon: ”överallt”.

Balkongen på sjätte våningen som Sofia kastades från.

Balkongen.

Nio år har gått sedan dess men smärtan är ständigt närvarande än idag.

– De fysiska menen får jag ju leva med. Jag har fått amputera min högra arm, jag är förlamad i min vänstra arm och jag har inte mycket syn kvar. Men otroligt nog klarade sig min hjärna någorlunda, säger hon med ett skratt.

För Sofia skrattar mycket. Det gör hennes mamma med, en mamma som alltid är med i bakgrunden och stöttar, redo att stötta Sofia när hon behöver.

När Sofia sakta läkte efter de hundratals operationer och ingrepp hon tvingades genomgå efter att ha fått frakturer på nästan varje ben i sin kropp, var hennes mamma inställd på att få Sofia att inte falla ner i mörker och ilska vilket hade varit en helt förstålig väg att gå.

– Humor och skratt är det bästa läkemedlet, säger mamman, i bakgrunden, och berättar att hon varje dag hade med sig en ny fräckis till sjukhuset som hon kunde berätta för Sofia.

Sofia hölls nedsövd i fem veckor. Så gott som vartenda ben i hennes kropp hade brutits och hon hade omfattande skallskador.

Sofia lever gömd tillsammans med sin son och sina föräldrar sedan mordförsöket på henne den 10 februari 2013. Efter att fallet tagit flera rättsliga turer, som slutade med att Bobel dömdes till 14 års fängelse av Högsta domstolen, flydde han landet.

Risken att han skulle försöka avsluta det han påbörjat, det vill säga döda Sofia, bedömdes så hög att Sofia och hennes närmast familj fick skyddade identiteter.

Hennes föräldrar fick säga upp sig från sina jobb. Ingenting blev som förut.

– Vi har inte kunnat umgås med släkt och vänner. Min son har inte kunnat bjuda hem kompisar, vi har fått leva väldigt isolerat samtidigt som min förövare gått fri. Det har känts så orättvist. Jag har ju redan kämpat mot döden och har känt att jag inte även borde behöva kämpa även mot det här, säger Sofia.

Så, den 3 juni, kom ett besked som Sofia och hennes familj väntat på: Turkisk polis hade gripit Bobel Barqasho.

Nu ska han avtjäna de 14 åren han dömdes till i Högsta domstolen i ett turkiskt fängelse.

– Vi brukar alltid ha fredagsmys med popcorn och chips. Den dagen sa min son: ”Jag vet att det inte är kväll än men kan vi inte fira redan nu?” Själv skrek jag rakt ut av glädje, säger Sofia.

Bobel Barqasho var internationellt efterlyst. Nyligen kunde han gripas i Turkiet.

Bobel Barqasho efter att han greps av polisen 2015.

Men trots att Bobel Barqasho nu är gripen i Turkiet där han ska avtjäna det 14 år långa fängelsestraffet för mordförsöket på Sofia ser livet som gömd inte ut att få ett slut ännu. Genom åren, så sent som för några månader sedan, har Sofia och hennes familj fått veta att de fortfarande eftersöks av personer med kopplingar till exmaken.

– Jag tror aldrig att han kommer ge upp på att försöka avsluta det han började, att på något vis se till att jag till slut dör, säger Sofia.

Här hittades Sofia.

Sofias liv har ett tydligt före och efter den 10 februari 2013.

Innan hon kastades ut från sjätte våningen var hon en gift småbarnsmamma som studerade till farmaceut. Bilder på henne visar en vacker ung kvinna som ler in i kameran.

Efter fallet tas nya bilder. Sofia ligger i en sjukhussäng med slangar som hjälper henne andas, som ger henne näring, som tar hand om att hålla henne vid liv. Huvudet är krossat och hålls ihop av en hjälm, ansiktet är sytt med svarta trådar.

Mäns våld mot kvinnor kan se ut på många olika vis men synonymt med de flesta fallen är kontroll och svartsjuka, och det var något som Bobel hade gott om.

– Får inte jag dig så ska ingen annan få dig, brukade han säga.

Det var ingenting han visade i början. Då var de kära och den gemensamma sonen var efterlängtad.

Men efter hand blev han allt mer bestämmande och misstänksam, ibland även våldsam. Men att han skulle försöka döda henne hade Sofia aldrig trott.

Sofia och Bobel var kära. Men han blev allt mer kontrollerande och svartsjuk.

När han kastade ut henne från balkongen var det bara genom ren tur att hon inte blev en av de i snitt 16 kvinnor som varje år dödas av en man de har eller har haft en relation med.

Hon var i det närmaste död där hon låg på sin grannes snötäckta uteplats.

Men hon överlevde och hon är fast besluten att sin exmakes önskan till trots fortsätta att leva. Ett bra liv.

– Jag har alltid varit glad som person som anser att det vackraste kommer inifrån. Det är saker han inte kunde ta ifrån mig hur mycket han än försökte.

Du kanske också gillar