Hem Världen Bolsonaro-anhängare vill ha militärkupp – DN.SE

Bolsonaro-anhängare vill ha militärkupp – DN.SE

förbi admin
0 kommentar

Hon står med sitt sexåriga barnbarn framför staketen som skyddar det 20 våningar höga militärhögkvarteret i Rio de Janeiro. På ett plakat har hon skrivit ”Försvarsmakten – rädda Brasilien”. Hennes barnbarn håller upp ett plakat där det står ”SOS Försvarsmakten”. I bakgrunden spelas den brasilianska nationalsången.

– Vi accepterar inte att Lula da Silva vann valet. Det var valfusk, säger Tatia Viena, som tidigare jobbat på skolkontoret i Rio de Janeiro.

Nu är hon pensionär.

– Vänstern respekterar inte privat egendom. De vill införa genusideologi i skolan. Jag är här för att rädda mitt barnbarn, säger hon.Foto: Henrik Brandão Jönsson

Efter att socialdemokraten Lula da Silva vann presidentvalet i söndags med 51 procent mot Bolsonaros 49 procent har högernationalister blockerat landets motorvägar och demonstrerat utanför förvarsmaktens högkvarter på flera håll i landet. I delstaten Santa Catarina samlades över hundra nynazister som reste högerarmen i en gest för att hylla Bolsonaro.

– Vi har utsatts för valfusk. Titta så många vi är här. Det är klart att Bolsonaro vann, säger Cinara Fonseca.

Hon är en 34-årig biologilärare och har tagit med sig sin tioåriga son till demonstrationen. Hon anser att Högsta domstolen och valtribunalen är skyldiga till att Jair Bolsonaro blev första president i landets historia att inte bli omvald.

– Högsta domstolen har godkänt valet. De är kuppmakare, inte vi, säger Cinara Fonseca.

Vad som spär på konspirationsteorierna om att valet inte gick rätt till är en argentinsk högerpolitiker som sänt ett program på Youtube där han påstår, utan bevis, att de elektroniska valurnorna i Brasilien manipulerades. Den argentinske högerpolitikern är allierad med Bolsonaros son, parlamentarikern Eduardo Bolsonaro som tidigare uppmanat militären att ta över makten i landet. Youtube har nu plockat ned videon, vilket fått Bolsonaro-anhängarna att prata om censur.

– De gör allt för att stoppa oss, säger Cinara Fonseca.

Cinara Fonseca, 34, med sin son.Foto: Henrik Brandão Jönsson

En av Brasiliens främsta antropologer, Isabela Kalil, är inte överraskad av protesterna.

– Bolsonaro har tränat sina anhängare att agera på detta sätt. Under hans regering har han utfört flera antidemokratiska handlingar och rest runt i landet för att mobilisera sin väljarbas, säger hon till Folha de S. Paulo.

Isabela Kalil uppskattar att mellan 5 och 15 procent av väljarkåren har radikaliserats och ställer sig bakom att Brasilien blir en diktatur igen. Hon menar att inga argument biter på den här väljargruppen.

– De här personerna har blivit instruerade att inte lita på information från traditionella medier. De har skapat egna, alternativa kanaler och litar bara på dessa, säger hon.

Manifestationen utanför försvarsmaktens högkvarter i Rio de Janeiro.Foto: Henrik Brandão Jönsson

Bolsonaro har efter flera dagars tystnad till slut erkänt att han blivit besegrad och säger i sina kanaler att han är både förbannad och ledsen. Han har ifrågasatt valprocessen och uppmanat sina anhängare att gå ut och protestera. Å andra sidan har han gett sin stabschef tillåtelse att förbereda en maktöverföring till Lula da Silvas regering som kommer att sväras in på nyårsdagen nästa år.

– Det kvittar vad de hittar på. Vi kommer att stå utanför militärens högkvarter varje dag tills de tar makten, säger Adriano Luis, 52, som driver ett kafé i Rio de Janeiro.

Han menar att Lula da Silva tänker göra Brasilien till en kommuniststat, men under de åtta år som vänsterledaren styrde landet mellan 2003 och 2010 infördes ingen kommunism. I stället blev Brasilien världens sjätte största ekonomi. Efter Bolsonaros fyra år vid makten är Brasilien världens tolfte största ekonomi.

– Det kvittar vad folk säger. Jag vet att Lula är en kommunist, säger Adriano Luis.

Läs mer:

Lula vill röra sig mot mitten för att ena Brasilien

Lula da Silvas första löfte: Rädda regnskogen i Amazonas

Du kanske också gillar