Hem Världen Boris Johnson polisanmäld för julfest – kan ha brutit mot restriktioner

Boris Johnson polisanmäld för julfest – kan ha brutit mot restriktioner

förbi admin
0 kommentar

I december förra året steg antalet fall dramatiskt i hela Storbritannien. Den 16 december sa Boris Johnson att alla nu måste ta sitt ansvar under julen – så att antalet sociala kontakter i befolkningen kunde minimeras.

Samma dag infördes hårdare restriktioner i Londonregionen. Total avrådan gällde nu för julfester och andra, större sociala sammankomster.

Den 18 december upprepade Johnson sin bistra uppmaning till britterna: ”Alla måste ta sitt ansvar och undvika att viruset sprids till nära och kära i jul”, skrev han på Twitter.

Samma kväll hölls en julfest i premiärministerns kontorslokaler på Downing Street, rapporterar The Mirror, där 40–50 personer ska ha varit ”inträngda i ett normalstort rum”, enligt tidningens anonyma uppgiftslämnare. Dessa vittnen beskriver festen som en ”coronamardröm”.


Foto: Kirsty Wigglesworth

Även BBC:s politiske reporter Laura Kuenssberg citerar källor som talar om ”mat, dryck och sällskapslekar” – och att festen pågått till långt efter midnatt.

Det finns inte några uppgifter om att Boris Johnson ska ha varit närvarande vid festen. Men enligt The Mirror ska Johnson så sent som i november hållit ett tal vid en liknande tillställning i samma lokaler.

Premiärministern har inte förnekat att sammankomsterna ägt rum, men hävdar att de arrangerats på ett sätt som varit tillåtet under gällande restriktioner.

Två Labourledamöter, Neil Coyle och Barry Gardiner, har skrivit till Scotland Yard och bett polisen utreda saken. På lördagen uppgav Londonpolisen, enligt BBC och The Guardian, att den visserligen inte rutinmässigt utreder brott av den typen om de begåtts långt tillbaka i tiden – men att man ändå ska överväga om man bör inleda en förundersökning.

Även denna december ökar covidfallen i Storbritannien, och allmänheten uppmanas till försiktighet. Hittills har den brittiska regeringens linje dock varit att julfirandet ska kunna äga rum som vanligt.

Läs mer:

Nu skärps restriktionerna i Storbritannien

Du kanske också gillar