Hem Världen Brasiliens flygvapenchef bekräftar att landet vill köpa ytterligare 30 Gripenplan.

Brasiliens flygvapenchef bekräftar att landet vill köpa ytterligare 30 Gripenplan.

förbi admin
0 kommentar

Det är i en intervju med Brasiliens största dagstidning Folha De S. Paulo som landets flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior säger att han vill se att ytterligare 30 JAS Gripenplan ska köpas in.

Brasilien har redan en order på 36 plan från Saab.

– Vi ser givetvis positivt på Brasiliens intresse att fortsätta köpa Gripenplan. Brasilien har redan tidigare sagt att man är intresserat av att köpa 30 plan ytterligare så detta förändrar ingenting i sak. Samtidigt befäster detta deras stora intresse, säger Saabs presschef Mattias Rådström.

Det handlar inte om någon ny order?

– Nej, det gör det inte. Det handlar om att Brasilien visar att man fortsatt är intresserat av Gripen och det är självklart bra.

När Brasilien köpte 36 Gripenplan 2014 var det den största affären i svensk industris historia som uppskattades vara värd nästan 40 miljarder kronor. Om brasilianska flygvapnet köper 30 plan till innebär det en jätteorder för Saab.

– Baserat på vår kapacitet och våra sysselsättningsåtaganden rör det sig om 66 plan totalt sett, säger flygvapenchefen Carlos de Almeida Baptista Junior till Folha de S. Paulo.

Han bekräftar att flygvapnet kommit fram till att 66 stridsflygplan vore idealt för världens femte största land, men tillägger att diskussionen är i inledningsskedet.

– Vår intention är denna, säger flygvapenchefen.

Brasilien befinner sig i en upprustningsfas av flygvapnet, vilket kan ha att göra med det nya hot som blossat upp i Sydamerika efter att Ryssland knutit närmare band med diktaturen i Venezuela som är granne med Brasilien.

I slutet av förra året sände Ryssland två kärnvapenbestyckade Tupolevplan TU 160 till Venezuela för att utöva påtryckning på USA om landet tänker lägga sig i Rysslands planer för Ukraina.

Det första Gripenplanet anlände till Brasilien under 2020 och under det närmsta halvåret kommer ytterligare fyra stridsplan att levereras. Gripenplanen som sålts till Brasilien tillverkas tillsammans med brasilianska Embraer som sänt brasilianska ingenjörer till Sverige för att lära sig att montera planet. Tillsammans utvecklar Saab och Embraer en gemensam teknologi för planen.

Läs mer:

Jas Gripen var finalist – men föll på prestandan

Du kanske också gillar